Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Palagáz-kitermelés Diószegen is!?

A múlt héten megkereste a diószegi önkormányzatot egy kőolajipari vállalkozás. Bemutatkozásuk során elmondták, hogy egy orosz cég leányvállalataként működnek, Romániában fő tevékenységi körük szénhidrogén-származékok kitermelése. Elmondásuk szerint több százmillió eurót szándékoznak a közeljövőben az országban befektetni, többek között Diószegen is.

Tudomásukra jutott, hogy Bihar megyében három potenciális szénhidrogénszármazék-lelőhelyet tartanak számon, Diószeg az egyik ilyen zónának a része. Településünkön a következő hetekben szeretnének (ígéretük szerint) kőolaj után kutatni. A folyamat első része a talajrétegek úgynevezett „akkusztikus feltérképezése”, melynek során egy szeizmikus vibrációs teherautóval (több mint 30 tonnás monstrum) rezgő hullámokat idéznek elő, a visszaverődő hanghullámokból pedig meghatározzák az altalajkincseket. Az utóbbi hónapokban igen „forró téma” volt az úgynevezett palagáz-kitermelés, melynek során a kőzetrétegben „megragadt” gázbuborékokat hidraulikus rétegrepesztéssel, azaz víz és 560 (!) féle kémiai vegyület magasnyomású bepumpálásával érik el. Itt van az óriási kockázat, ugyanis megvan annak az esélye, hogy a befecskendezés során ez a vegyület a kisebb szilárdságú homokos rétegekben (amely jellemző az Érmellékre!) talál magának kiutat, ezzel mérgezve az ivóvízkészletet. Rákérdeztem a cég képviselőire, hogy nem palagázt keresnek-e? Erre a kérdésemre nemmel válaszoltak, azt mondták, hogy tevékenységük a szénhidrogének kitermelése.

palagaz 2

Mados Attila

Nos, azt is mondhatnám, hogy ez így rendben van, csakhogy a témában kutakodva olvashatjuk, hogy a palagáz tudományosan „nem konvencionális szénhidrogénként” van említve. Azt, hogy mit is szeretnének ők keresni Diószegen, remélem tisztességesen elmondják a közeljövőben. Azért írtam le mindezt, mert a cég képviselői valószínűleg meg fogják keresni a diószegi lakosokat is a jövőben, hogy beleegyezésüket kérjék a kutatási munkálatok elvégzéséhez, és azt sem zárom ki, hogy bizonyos összeget fognak felajánlani a földtulajdonosoknak. A pénz természetesen nem elhanyagolandó tényező manapság, azonban az önkormányzat álláspontja az, hogy egészségünk, ivóvízkészletünk nem pénzkérdés, a jövő nemzedék irányába pedig mi is, egytől egyig felelősséggel tartozunk! Az önkormányzat semmiféle engedélyt, illetve információt nem adott ki a diószegi tulajdonokról és semmiféle kutatást nem engedélyezett a településhez tartozó területeken.

Az önkormányzati engedélyre való hivatkozás hazugság, és ennek tükrében döntsenek arról, hogy magánterületükön beleegyezést adnak-e a „kutakodásra”. Személy szerint kockázatosnak tartom a palagáz-kitermelést, amely veszélyt jelent számunkra, és biztos, hogy nem engedélyezek a családom tulajdonában levő területeken semmiféle altalajkincs utáni kutatást, nem beszélve arról, hogy a diószegieknek semmit nem jelent a gáz mint energiaforrás, mert hála Istennek a mezőgazdasági melléktermékek, illetve a fa tüzelőanyag még mindig költséghatékonyabb és kevésbé okoz kiszolgáltatottságot és függőséget a gázmonopóliumok felé. Bízom bölcs döntésükben!

Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere