Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Padok és korlát a szakadék szélén

Nagyváradon az Ezredévi emléktérrel (ma Piaţa Libertăţii) szemben van egy balesetveszélyes partszakasz, ahol az elmúlt évek során már több tragédia történt. Ez az a rész, amely a Szacsvay Imre szoborral szemben, a Garasos hídtól kezdődik, és végighalad a parton a Szent László téri Kishídig.

Közvetlenül a meredek part mentén egy védőkorlát nélküli, fél kilométernyi járdaszakasz húzódik. Itt elég egy figyelmetlen lépés, és a járókelő egy-kettő lebucskázhat a meredek, nagy kövekkel borított parton. Három évvel ezelőtt egy fiatalember itt zuhant le, és nyakát szegte, életét vesztette. Tavaly többek között egy bicikliző kisgyerek járt pórul, s esett le a járdáról a meredek part köveire, ő „csak” a lábát törte el. Erre a veszedelmes helyre lapunk is többször felhívta az önkormányzat illetékeseinek figyelmét, általában mindig olyankor, amikor egy-egy ott történt balesetről kaptunk hírt olvasóinktól. Azonban hiába történt az emberéletet követelő, és azután a többi „szerencsésebb” kimenetelű baleset, az elmúlt esztendőkben a váradi önkormányzat nem volt hajlandó pénzt áldozni arra, hogy védőkorlátot húzzanak a meredek parti töltésre.

padok

A régi betonkorlátok évekkel ezelőtt eltűntek innen, s hiába történt halálos baleset is itt, eddig új korlát nem került a parti töltés szélére

Pár napja azonban munkások jelentek meg a Garasos híd mellett, s elkezdték felásni a parti sétány melletti részt. A nagyváradi városháza sajtóosztályától érdeklődtük meg, mi is történik a veszélyes partszakasznál. Megtudtuk, valóban változások lesznek ott, a gödröket amúgy nem a városháza felújításai miatt ásták, hanem a Distrigaz Vest cég fektet le ott csöveket. Erre engedélyt kértek és kaptak a várostól. Ugyanakkor a napokban elkezdik e partszakasz rendbetételét: először új padokat helyeznek el a sétányokra, majd ezután sor kerül valamilyen védőkorlát kirakására is. Remélhetőleg két-három hét alatt sikerül felújítani ezt a szakaszt, s a polgároknak végre nem kell attól tartaniuk, hogy a parti sétájuk egy rossz lépés miatt balesetbe torkollik.

Sz. M.