Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Óvatosan a túrázással

A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentők (Salvamont) fokozott elővigyázatosságra intenek minden kirándulót és túrázót saját testi épségük megőrzése érdekében.

A Salvamont tájékoztatása szerint a nyári kirándulószezon első felében mintegy 30 balesethez hívták már őket segítségül a bihari hegyekben, ezek többsége a kijelölt turistaútvonalaktól való elkalandozás, illetve a nem megfelelő fizikai felkészültség eredménye volt. A balesetek listáját sajnos a törések és ficamok vezetik, de akadt sok kiszáradás, napszúrás és kullancsprobléma is, illetve két esetben az úgynevezett quad-ozók borultak fel járgányaikkal. Keddre virradóra mintegy öt órán át kerestek Mézged környékén egy 60 esztendős eltévedt turistát is, aki szerencsére karcolás nélkül megúszta a kalandot.

ovatosan 2

A Salvamont munkatársai minden kirándulót kérnek, hogy lehetőleg ne térjen le a kijelölt turistaösvényekről, illetve vegye figyelembe, hogy a nyári délutánokon a hegyekben is rendkívül meleg lehet, lehetőleg ne induljon útnak ebben a napszakban, és mindenképpen elegendő vízzel, élelemmel szerelkezzen fel a kirándulás időtartamának megfelelően. A különféle járművekkel, quaddal, motorkerékpárral, biciklivel közlekedőknek melegen ajánlják az alapos védőfelszerelés viseletét (bukósisakot okvetlenül).

ovatosan 1

Aki valami miatt mégis bajba jutna a hegyekben, az a 112-es vagy a 0725/826-668-as telefonszámokon kérhet azonnali segítséget a Salvamont mentőcsapataitól, melyek a bihari hegyekben négy ponton is (Glăvoi, Vertop, Biharfüred, Sonkolyos) rendszeresen állomásoznak.

T. G.