Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Ott kell legyünk, ahol döntenek a sorsunkról”

Pénteken az RMDSZ Bihar megyei szervezete választányi ülést tartott a nagyváradi Ady Kulturális Központban, ahol a résztvevők további bizalmat szavaztak Winkler Gyula és Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőknek, valamint döntöttek többek közt arról is, hogy az EP-választási listán egy helyet felajánljanak a Magyar Polgári Pártnak.

Ott kell (1)

Az ülésen a lehetséges 156-ból 92 küldött volt jelen, tehát határozatképesek voltak. Az ülés elején Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke tartott politikai beszámolót, melyben elismerte, hogy önkormányzatok szintjén nehéz helyzetben van a szövetség, hiszen az USL kétharmados többségben van mind a megyei tanácsban, mind pedig a nagyváradi helyi tanácsban. Mint elmondta, az önkormányzatoknál a hivatalos ügyek intézése mellett körülbelül tízezer magánügyet is meg kell oldjanak egy mandátum alatt, s a kialakult helyzet miatt a problémákkal érkező polgárok jelenleg még egy magyar „jó napotot” sem kaphatnak a hivatalokban. A megyei elnök ugyanakkor az EP-választások fontosságát is hangsúlyozta, mint olyan eseményt, amelyen megmérettetik a politikai alakulatok valós súlya. Az országos politikai helyzettel kapcsolatban elmondta: jelenleg annyira zavaros viszonyok uralkodnak Bukarestben, hogy szinte képtelenség egy világos irányt találni.

Az idei európai parlamenti választások előkészítéséről Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke beszélt. Mint hangsúlyozta, az EP-választási kampány üzeneteiben, kommunikációjában, szervezésben és jelöltek szempontjából is egységes lesz. „’90 után az erdélyi magyarság úgy döntött, hogy maga akar jelen lenni ott, ahol sorsáról döntenek, s ebből a jogból továbbra sem szabad engedni” – fogalmazta meg a legfőbb kampányüzenetet Szabó Ödön. Az RMDSZ Tőkés Lászlóval kapcsolatos álláspontjáról elmondta, hogy érzései szerint a szövetség minden kötelességét teljesítette iránta. „Ha másvalaki úgy érzi, hogy még van felé kötelezettsége, akkor teljesítse az” – tette hozzá az ügyvezető elnök.

Az ülés során a részt vevő küldöttek további bizalmat szavaztak Winkler Gyula és Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőknek, és Kiss Sándor javaslatára arról is döntöttek, hogy az EP-választási listán egy helyet felajánljanak a Magyar Polgári Pártnak azt bizonyítandó, hogy az RMDSZ nem egy kizáró párt. Az ülés keretében emellett megszavazták az RMDSZ idei költségvetését és programtervét is.

Ott kell (2)

Az esemény utolsó felszólalójaként Biró Rozália szenátor hangsúlyozta, hogy az EP-választásokig alig több, mint kilencven nap van hátra, s nehéz körülmények között kell készülni rá, hiszen elmondása szerint hihetetlen kapkodás és felelőtlenség uralkodik a parlamentben, és a helyzet mind országos, mind helyi szinten instabil. „Kell a képviselet, kell az összefogás. Ott kell legyünk, ahol döntenek a sorsunkról” – hangsúlyozta Biró Rozália, aki hozzátette: a választás tétje nem a választás eredménye, hanem az, ami az után következik, vagyis, hogy meg tudják-e védeni azt, amit eddig felépítettek. Lehet, hogy az a két-három EP-képviselő nem fog nagy földrengéseket okozni – vélekedett a szenátor – de talán meg tud akadályozni egy-egy olyan földrengést, amelynek következményeivel itthon nehéz lenne megbírkózni.

Szombati-Gille Tamás