Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ötödször lesz HolnapUtán Fesztivál

Fazakas Márta, Czvikker Katalin és Szűcs László

Fazakas Márta, Czvikker Katalin és Szűcs László

Április 6–9. között szervezi meg a Szigligeti Színház ötödik alkalommal a HolnapUtán Fesztivált. A rendezvényen – melyről Czvikker Katalin, a színház főigazgatója, Fazakas Márta, a Szigligeti Társulat művészeti titkára, egy személyben a fesztivál főszervezője, Szűcs László, a Várad irodalmi és kulturális folyóirat főszerkesztője és Biró Árpád Levente kommunikációs felelős tájékoztatott – több előadással és koncertekkel is várják a nézőket.

A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve

A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve

Ez év elején egyeztettek Szűcs Lászlóval arról, hogy a HolnapUtán Fesztivál a színház, míg az ősszel megtartandó HolnapFeszt az irodalom felé fordul, hangzott el. A Szigligeti Színház és a Várad között természetesen megmarad az együttműködés, hiszen áprilisban az ÉlőVárad fiatal szerzőinek szövegeiből készül egy performansz a HolnapUtán Fesztiválra, a HolnapFesztnek pedig többek között teret biztosít a színház. Mivel idén is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy fiataloknak adjanak bemutatkozási lehetőséget, a váradi szerzők szövegeiből öt színművészeti egyetem és főiskola (Kolozsvár, Marosvásárhely, Budapest, Kaposvár és Újvidék) 14 rendező és színész szakos hallgatója műhelymunkában készíti el a performanszot.

George&Cole

George&Cole

Április 6-án 17 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Homemade című előadása nyitja meg a fesztivált, ugyanaznap 20 órától pedig a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című előadást láthatja a közönség, ennek szövege és rendezése is Radu Afrim munkája. Április 7-én 16 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a Kiadjamagát, 19 órától pedig a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a George&Cole című előadással lépnek színpadra. Április 8-án a Szigligeti Társulat Trónok arca casting című előadását láthatják, április 9-én, a zárónapon 17 órától mutatják be a HolnapUtán Projektet, majd 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Úrhatnám polgár című, többszörösen díjazott előadásával zárul a fesztivál.

Homemade

Homemade

A kiegészítő programok – ezekre díjtalan a belépés – között helyet kapott Németh László grafikus plakátkiállítása (április 8-án 17 órától a Szigligeti Stúdióban), a Pink Mojos and The Fuckfaces budapesti színészzenekar koncertje (április 7-én 22 órától a Szigligeti Stúdióban), valamint a Szigligeti Társulat zenekarának április 8-án 21.30-tól kezdődő stúdiókoncertje is. A jegyek és fesztiválbérletek már megvásárolhatók, utóbbiak három nagytermi produkcióra kedvezményes, 40 lejes áron válthatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14–19 óra között, illetve egy órával a hétvégi előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

Fried Noémi Lujza