Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ötcsillagos kísértetkastély eladó!

otcsillagos 1

Igencsak furcsa nyilatkozatok látnak napvilágot újabban a nagyváradi, egykori pénzügyi palotával kapcsolatosan. Mint lapunkban is többször megírtuk, a mizerikordiánus szerzetesrend által épített ingatlanért (amelyet a második világháború után a Román Kommunista Párt elkobzott az egyháztól és államosított) hosszú évekig pereskedett a Bihar megyei tanács és a váradi római katolikus püspökség. A jogi szempontból is több mint furcsa pereskedés végeredményeként a megyei tanács kapta meg a hatalmas épületet. A nagyváradi Fő utca elején álló, egykor impozáns palota mára egy lepukkant romhalmaz, hiába a ráhúzott védőháló, igazi kísértetkastélyként magaslik a belvárosban. A dolog pikantériája, hogy úgy tűnik, maguk a pert megnyerők, vagyis a megyei tanács sem tud mit kezdeni az ismételten megszerzett ingatlannal, ugyanis sem pénzük, sem ötletük nincs annak felújítására.

otcsillagos 2

Ioan Mang, a Bihar megyei tanács alelnöke egy hétfői sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt nyilatkozta, hogy meglátása szerint a volt pénzügyi palotát el kellene adni és abban egy ötcsillagos luxusszállodát működtetni. Hogy talál-e vajon a megyei tanács olyan kalandos kedvű és igencsak pénzes befektetőt, aki hajlandó milliárdokat adni vagy költeni erre a kísértetkastélyra, persze igencsak kétséges. Az épület statikai szempontból is teljesen tönkrement az elmúlt évek során, míg a pereskedés tartott, s nagy a veszélye, hogy a felső szint bármikor beomolhat, így az ebül szerzett jószág ebül veszhet el. Ez a helyzet azért is szomorú és sokaknak érthetetlen, mert a római katolikus püspökségnek megvolt a maga projektje, hogy a magyarországi irgalmasrend segítségével rendbe tegyék az egykori mizerikordiánus épületet. Hogy lesz-e itt ötcsillagos luxusszálloda persze senki nem tudhatja, hiszen ha egy merész befektető lát esetleg fantáziát egy kísértet-hotel létrehozásában, akár sikerülhet eladni az épületet. Addig viszont maradnak a kérdőjelek, furcsa nyilatkozatok és a gigászi rom Nagyvárad szívében.

Szőke Mária