Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Öt hölgy kerülhet a képviselőházba az RMDSZ színeiben

Nagyváradon tartották az elmúlt hétvégén az RMDSZ Nőszervezetének IV. Országos Küldöttgyűlését, ahol bemutatták a parlamenti választáson befutó helyeken induló hölgyeket is: Ambrus Izabella Brassó és Benkő Erika Brassó és Kovászna megyében képviselőházi listavezető, Biró Rozália Bihar, Csép Andrea Maros, Hegedüs Csilla pedig Kolozs megyében a lista második helyéről indul.

A küldöttgyűlésen jelen volt Doris Pack, az Európai Néppárt (EPP) nőszervezetének elnöke és Kelemen Hunor RDMSZ-elnök is.

Benkő Erika, Ambrus Izabella, Doris Pack, Biró Rozália, Kelemen Hunor, Hegedüs Csilla és Csép Andrea Fotó: RMDSZ Nőszervezet

Benkő Erika, Ambrus Izabella, Doris Pack, Biró Rozália, Kelemen Hunor, Hegedüs Csilla és Csép Andrea
Fotó: RMDSZ Nőszervezet

Doris Pack támogatásáról biztosította az RMDSZ Nőszervezetét és a szövetséget is a közelgő parlamenti választásokon, és hangsúlyozta: mind a társadalomban, mind a politikai életben és a döntéshozatalban egyaránt szükség van nőkre és férfiakra azért, hogy jobb jövője legyen Romániának és az erdélyi magyaroknak is. Doris Pack azt is elmondta: jó az együttműködés az RDMSZ és az EPP nőszervezete között, utóbbinak Biró Rozália Bihar megyei szenátor az alelnöke.

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint a nők a kezdetektől jelentős szerepet vállaltak az RMDSZ-ben, a Nőszervezet pedig 2013-ban, statútum-módosítás nyomán jött létre. A szövetségi elnök négy fő kérdéskört emelt ki programjukból: a magyar közösség speciális problémáit, a gazdaság és az infrastruktúra fejlesztését, valamint az oktatást. Romániában 2018-ban az egyesülés centenáriumának ünneplésére készülnek, fontos lenne, hogy addigra a gyulafehérvári nyilatkozatban foglalt kisebbségi jogokat törvények biztosítsák, hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A sajtótájékoztató végén bemutatkozott az öt képviselőjelölt hölgy is. Ambrus Izabella ügyvéd, jelenleg a Brassó megyei tanács alelnöke. A magyar kisebbség érdekeit képviseli majd a parlamentben, emellett minőségi oktatást és jobb egészségügyi és társadalombiztosítási rendszert szeretne elérni.

Benkő Erika Kovászna megye tanácsának tagja, politológus, politikai és külpolitikai tanácsadó, a Mikó Imre Jogvédő szolgálat vezetője. A román nyelv gyermekbarát oktatása mellett az anyanyelvhasználatot, illetve a magyarokkal szembeni gyűlöletbeszéd szankcionálását is fontosnak tartja.

Csép Andrea kommunikációs szakember, harmadik mandátumát tölti a Maros megyei tanácsban, többek között a speciális szükségletű gyermekek támogatásával is foglalkozott. A fogyatékkal élők esélyegyenlőségének biztosítása mellett több terület hiányos törvényi előírásain is javítana.

Hegedüs Csilla volt kulturális miniszter a kulturális és épített örökség védelmével foglalkozik. Ezt a munkát is folytatná, és fontosnak tartja, hogy olyan jövőt teremtsenek Erdélyben, amelyben a fiatalok az itthon maradást választják az elvándorlás helyett.

Végül a házigazda, Biró Rozália Bihar megyei szenátor, volt nagyváradi alpolgármester egyebek mellett említette az esélyegyenlőséget, a bérkülönbségeket, a flexibilis munkahelyek hiányát, a nőket érintő munkaerő-piaci problémákat is.

F. N. L.