Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Öt éve a Szigligeti Színházzal

Egy 2011. január 27-én született tanácsi határozatnak köszönhetően született meg újra Bihar megye önálló magyar színháza, a Szigligeti. A Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának, az Árkádia Gyermek- és Ifjúsági Színház Lilliput Társulatának és a Nagyváradi Állami Filharmónia Nagyvárad Táncegyüttesének összekovácsolásával látogathat a nagyváradi közönség magyar nyelvű intézményben magyar nyelvű színművészeti darabokat.

Dimény Levente, Botházy-Daróczi Réka és Novák Eszter

Dimény Levente, Botházy-Daróczi Réka és Novák Eszter

Az ünnepségsorozat hivatalos megnyitójára szerda este került sor a Szigligeti Stúdió fehér termében, ahol színházi és bábszínházi előadások kellékeiből nyitottak meg egy kiállítást a szervezők, melyeket a rendezvény ideje alatt lehet megtekinteni.

Az este első felében Bíró Árpád Levente kommunikációfelelős moderálása alatt követték egymást az intézmények életében vezető szerepet betöltő személyek alkalomhoz illő beszédei. Elsőként Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzserigazgatója szólalt fel, aki egy csodás szakmai fejlődés eredményének, illetve bizonyítékának nevezte az önállósodás megvalósítását, melyet egyaránt szorgalmaztak maguk az intézmények, a szakmabeliek. Nagy örömmel jelezte, hogy a színház fantasztikus csapata érdemekben gazdag öt évet tudhat maga mögött, és a jövőben előreláthatóan egyre jobbak lesznek.

Czvikker Katalinnak nem kellett elfújnia a születésnapi torta gyertyáit

Czvikker Katalinnak nem kellett elfújnia a születésnapi torta gyertyáit

A megnyitón jelen volt Bíró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora is, az intézmény egyik fő pártfogója, aki nagyváradi emberként, anyaként, és csak utólag politikusként mondott tisztelettel köszönetet a színház tagjainak szárnyalásukért, azért, hogy egyre bátrabban, egyre fennebb kerülnek nem csupán a hazai, de a külföldi szakmabeliek nívós listáin is, a közösség ikonjainak nevezve őket itt a Partiumban. Kiemelte erőfeszítéseket igénylő tevékenységeiket, amelyekkel a gyerekeket is foglalkoztatják, és hajlandóságot mutatnak arra, hogy legjobb tudásuk szerint, a tehetségükkel formálják a közösséget. Elismerően vallott ugyanakkor minden színházjáró halandó nevében, akik „többnek, jobbnak és gazdagabbnak érzik magukat egy-egy megtekintett előadásuk után.”

A kiállított tárgyak, az előadások csodás darabkái

A kiállított tárgyak, az előadások csodás darabkái

Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője három dolgot emelt ki a beszédében: egyrészt a jól működő iskolaprogram újraindulását ebben az évben is Ki leszek, ha nagy leszek? címmel, melyen közel száz középiskolás diák vesz részt, akik a színészekkel együtt dolgozva, velük állhatnak színpadra áprilisban egy-egy darab erejéig. Az általános iskolások számára a társulat ugyanakkor rajzpályázatot hirdetett meg, melyre a Szigligeti Színház épületéhez eligazító, a Nagyváradra látogató ismeretlenek számára készített ötletes térképváltozatokat várnak február 29-ig. A harmadik dolog egy egyszerű, de annál jelentékenyebb ígéret volt: „Dolgozunk továbbra is!”

Fotók: Csikos Rolland

Fotók: Csikos Rolland

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője bizalmát fejezte ki abban, hogy idén is többen ülnek majd be az előadásaikra azok közül, akiket nem kell hozni, és a bábszínház keretein belül a tavalyi évben nagyon sikeresnek bizonyuló rendhagyó irodalomórák nagyszerű ötletét emelte ki. Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója kifejezte az önállósodás tényének felelősségét egy olyan közegben, amely a magyar nyelvű színjátszás minden formáját a kisebbségi lét szerepkörébe kényszeríti, valamint háláját, amiért táncegyüttese abban a különleges ajándékban részesülhetett, hogy lassan négy éve a színház tagjának mondhatja magát.

A születésnap alkalmából a közös fedél alatt működő három kulturális intézmény egy négynapos ünnepi programsorozatot szervezett saját maguk, családtagjaik és ismerőseik, és nem utolsósorban minden érdeklődő számára. A szerdától szombatig tartó programok többnyire vetített színházi, bábszínházi és táncelőadásokból állnak, felolvasószínházzal, mozgásszínházi vendégelőadással, melyekre (kettő kivételével) a belépés ingyenes.

Szamos Mariann