Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Öt év alatt négymillió euróba kerültek a Demokrácia Központok

Majdnem három évre, egy megnyert perre és egy újabb kormányzati ciklus jelentette átrendeződésre volt szüksége az Átlátszó Erdély oknyomozó portálnak ahhoz, hogy a magyar kormány kiadja az az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT), illetve vagyonkezelőjének, az önálló jogi személyiséggel rendelkező EMNT Egyesületnek juttatott költségvetési támogatások listáját 2010-től napjainkig. Az Erdely.Atlatszo.hu oldalon tegnap tette közzé az adatokat.

DK-logo

Az összesítés szerint az első, 95 millió forintos (300 ezer euró) támogatást 2010 októberében utalták az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak.

2011-ben összesen 265 millió forint (840 ezer euró) támogatást utalnak az EMNT-nek. Ez az összeg részben a népszámlálási kampányra, részben pedig az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) területi irodáiként működő Demokrácia Központok létrehozására, azok „működési és felhalmozási költségeire” szolgál.

A Miniszterelnökség szerint a fenti összegeket az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak utalta, ez azonban valószínűleg tévedés: a pénzügy adatai szerint az EMNT Egyesület 2010-es jövedelmei kb. 300 ezer euróra rúgtak, tehát minden valószínűség szerint a magyar kormánytól érkező támogatás az egyesület, nem pedig a „jogi személyiség nélkül, virtuális szervezetként működő” Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz érkezett, melynek jogi személyiség nélkül bankszámlája sem lehet – hívja fel a figyelmet az Átlátszó.

2012-től aztán évente érkezik egy 250 millió forintos (kb. 800 ezer euró) támogatás az EMNT Egyesület bankszámlájára – ezek tárgya hol „működési és felhalmozási költségek támogatása”, hol az egyesület éves működési költségei, 2014 óta pedig a „Demokrácia Központok tevékenységének és működésének költségei”.

A rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá azt a közkeletű vélekedést, miszerint az EMNT/EMNP projektet Budapestről „takaréklángra tették”, vagy „elzárták a pénzcsapot”. Az pedig, hogy a magyar kormány „kiegyezett” az RMDSZ-szel, annyiban látszik, hogy 2015 szeptemberétől egy RMDSZ-közeli alapítvány, az Eurotrans is elindította a maga honosítási projektjét 19 erdélyi helyszínen, szintén 250 millió forintból.

A könnyített honosításban való segédkezés a Demokrácia Központok tevékenységének csak egy része: számtalan jel mutat arra, hogy az irodahálózat de facto az EMNT, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) területi szervezeteiként működik, az irodavezetők sokszor az EMNP politikusai, az alkalmazottak pedig besegítenek a kampányba választási időszakban – írja az Átlátszó.