Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ösztönzés a magyarul tanulóknak

Nagy József Barna

Nagy József Barna

Nagy József Barna, a Rákóczi Szövetség nagyváradi elnöke arra ösztönzi a magyar ajkú szülőket, hogy iskolakezdéskor magyar tagozatra írassák gyermekeiket. A Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezet, melynek tagsága elérte a 18 ezret, éppen ezért célul tűzte ki a magyarul tanulók anyagi támogatását.
Tízezer forintos juttatást kapnak mindazok a kisdiákok, akik az idén a Kárpát-medencében magyar tagozaton kezdték el a tanulást: kb. 1400 Bihar megyei, 3500 felvidéki és mintegy 350 délvidéki magyar iskolakezdő részesül hamarosan az anyagi támogatásban. „Próbáljuk a Trianonban elvágott hajszálereket összeilleszteni” – fogalmazott Nagy József Barna. Egyébként a támogatás összege magyarországi önkormányzatok, közéleti személyiségek, alapítványok és civilek felajánlásaiból származik, és bár ez az anyagi segítség eddig csak a felvidékieket érintette, az idén ezt egy megegyezés révén a Rákóczi Szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyére is kiterjesztette.
A Bihar megyében anyagilag támogatott kisdiákokat a tanfelügyelőség együttműködésével sikerült kiválasztani. Mint Nagy József Barna kifejtette, e programot szeretnék mihamarabb az egész Partiumra és Erdélyre kiterjeszteni.
(sükösd)