Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ösztöndíjat vezetnének be

Nem voltak túl derűlátóak a Szociáldemokrata Párt (PSD) nagyváradi városi tanácstagjai tegnap a mai váradi önkormányzati üléssel kapcsolatban.

osztondijati

A PSD tanácsosai, Avram Nicolae, Adrian Negrea és Liviu Sabău-Popa tartott sajtótájékoztatót. Mint elmondták két fontos, nagyon sokakat érintő javaslattal állnak ma elő a tanácsülésen, az egyik az iskolai ösztöndíjak bevezetése, a másikkal pedig a parkolási bérletek árának emelésén változtatnának. A PSD-sek el szeretnék érni, hogy Nagyváradon is kapjanak havonta ösztöndíjak diákok. Ezek a juttatások teljesítmény szerinti, tanulmányi, szociális és jutalomösztöndíjak lennének, havi 50–200 lej közötti összegekkel. Negrea elmondta, a legtöbb romániai városban működik az ösztöndíjrendszer és visszatetsző, hogy Váradon ezt nem sikerült bevezetni. Egy ilyen ösztönzés kedvezően hatna a diákokra, s azok családjaira is. A szociális ösztöndíj a szocdemek javaslata szerint havi 50 lej lenne, s ezt nehéz anyagi helyzetű családban élő diákok kapnák. A szociáldemokraták tegnapi sajtótájékoztatójukon nem tartották titokban, hogy elítélik a városi tanácsban többségben levő nemzeti liberálisokat, ugyanis azok politikai síkon képesek csak döntéseket hozni, s mint elhangzott, ezt a hozzáállást még a tanügyi  problémáknál sem hajlandóak félretenni az Ilie Bolojan vezette PNL-frakció tagjai.

A másik szocdem javaslat arra a tervezetre irányul, mely révén a megyeszékhelyen drágítani akarják a parkolóbérletek árát. Át kellene dolgozni és újragondolni ezt a javaslatot, vélekedtek a PSD-s tanácstagok, például mérlegelni azt, hogy Nagyváradon is a városnegyedek szerint állapítsák meg a parkolóbérletek díját, ugyanis csak itt kerül a belvárosban ugyanannyiba a parkolás, mint a félreeső negyedekben.

A szociáldemokraták nem túl bizakodóak a mai tanácsüléssel kapcsolatban, ugyanis úgy vélik, a PNL-frakció élve, azaz visszaélve többségével válogatás nélkül félreseper minden olyan javaslatot, amit az ellenzéki pártok tanácsosai nyújtottak be.

Szőke Mária