Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ősztől elkezdhetik a rogériuszi piac felújítását

Elkészült a váradrogériuszi piac átépítésének műszaki terve, így várhatóan ősszel elkezdődik a komplexum korszerűsítése. A részletekről Ilie Bolojan, Várad polgármestere, Liviu Andrica, a Nagyváradi Közterület-kezelő Zrt. (ADP) vezérigazgatója, valamint Daniel Tivadar, az építkezési tervet elkészítő nagyváradi Poliart cég főépítésze számoltak be a sajtónak.

Andrica és Bolojan

Bolojan hangsúlyozta, hogy a végleges terv a kezdeti, megvalósíthatósági tanulmány idején készülttől kis mértékben eltér. Például sikerült elérniük, hogy az újjáépített piacnak a tervezett 12 ezer négyzetméteres területét 700 négyzetméterrel bővítsék. Ezen kívül hőszabályozók helyett egy saját hőelosztó-központot építenek ki az alagsorban, ez biztosítja majd télen a padlófűtést. Bolojan ma tárgyal Târgu Jiun az ország egyik legnagyobb szénkitermelő cégével. A célja szerződést kötni velük, hogy a piac fűtéséhez szükséges szenet egyenesen tőlük szállíthassák. Egyébként nyáron a zárt tér hűtése is meg lesz oldva. Télen és nyáron pedig kiváló hőszigetelőként működik majd a tetőn kialakítandó zöldövezet, ráadásul a tető beázásától sem kell tartani. Tivadar hozzátette, hogy tudomása szerint Nagyváradon ez a megoldás, vagyis a „zöld tető” egyedülállónak számít. Mint elhangzott, már csak az önkormányzatnak kell rábólintania a tervre, ezután megejthetik a licitációt arra vonatkozóan, hogy melyik cég végezze el a 17 hónapig tartó munkálatokat, és amennyiben 14 napig nem óvja meg senki a döntést, kezdődhet a munka. Bolojan optimistán jelentette ki, hogy 2015 tavaszára teljesen új arculata lesz a rogériuszi piacnak. Egyébként az uniós projekt összértéke 6,7 millió euróra rúg, amelyből a megyeszékhelynek 3,6 milliót kell állnia.

Daniel Tivadar a tervrajzokat magyarázza

A főépítész ezután az építkezési szakaszokról számolt be. A munkálatokat a piac hátsó részénél kezdik el. Az itt lévő hőkicserélő-központot és szivattyúházat az alagsorba „költöztetik”, és egészen a tejcsarnokig minden épületet lebontanak. Az építkezés idejére az érintett árusokat átmenetileg a városi kórház előtti parkolóban felállítandó 1500 négyzetméteres sátorba költöztetik. A piac hátsó részének felújítása a tervek szerint hét hónapot vesz igénybe. A második szakaszban a gyümölcs- és zöldségrészleg következik, beleértve minden épület lebontását, amelyekben jelenleg húst, pékárut és egyéb élelmiszert árusítanak. Innen négy hónapra kell átköltözniük a kereskedőknek a sátorba, illetve a piac hátsó, elkészült részébe. A bazársor felújítása, és a tető kiépítése fél évet vesz majd igénybe. Az emeleten kapnak helyet a vendéglátó egységek, de lesz még ott egy kb. száz férőhelyes terasz és egy 120 személy befogadására kialakított étterem is.

Az újjáépített piac tervrajza

Liviu Andrica arról biztosította a kereskedőket, hogy akik eddig ezen a piacon árusítottak, nem veszítik el a helyüket. Persze kisebb átcsoportosítások lesznek. Például a pékárusokat és a hústerméket forgalmazókat külön-külön csoportosítják. A virág- és mézárusok a villamossínek felőli bejáratnál kapnak helyet, a bazárrész bejáratának a jobb oldalán. A ruhaárusok maradnak a régi helyükön. A biotermékeknek és a magyarországi portékáknak is meglesz a külön szektoruk. Egyébként a végleges terv eredményeként még kb. 130 üres stand vár majd újabb árusokra.

Sükösd T. Krisztina