Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ösztökének használná az ingatlanadót Bolojan

Kedden Craiován ülésezett a Romániai Municípiumok Egyesületének igazgatótanácsa. Az eseményen részt vett Ponta miniszterelnök, valamint Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes is, akik adminisztrációs kérdésekről folytattak megbeszélést a megyeszékhelyek vezetőivel – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, az egyesület ügyvezető elnöke.

osztokenek

A találkozó keretében a miniszterelnök többek közt szóbeli jóváhagyását adta egy javaslathoz, amelyet az egyesület terjesztett elő a jövő évtől életbe lépő új adó-törvénykönyv módosítására. Ennek értelmében az új adó-törvénykönyv lehetővé tenné az önkormányzatok számára, hogy többletadót rójon ki a nem megfelelően karbantartott, illetve elhagyatott épületek tulajdonosaira. „Ennek a javaslatnak nem az a célja, hogy több pénz folyjék be a helyi költségvetésekbe, hanem hogy arra sarkallja a jelenlegi tulajdonosokat – magánszemélyeket vagy jogi személyeket – hogy újítsák fel, vagy adják el ingatlanaikat” – állította Ilie Bolojan. „Ez egy fontos eszköz lenne a kezünkben, amelyik lehetővé tenné, hogy gyorsított ütemben rehabilitáljuk városainkat, hogy jogi szempontból újra keringésbe hozzunk olyan ingatlanokat, amelyek jelenleg a belterületek vakfoltjait képzeik” – tette hozzá az előljáró. A polgármester tehát, aki tavaly komfort címén, nagy botrány közepette, megemelte a közművesített területek beltelekadóját, mostantól azokra az ingatlanokra is magasabb adót fizettetne, amelyek nélkülözik a komfortot, hiszen omladozófélben vannak, vagy épp parlagon hevernek.

Az egyesület ugyanakkor azt is kérvényezte a kormánytól, hogy teljes kiterjedésében ültessék gyakorlatba a 2011-ben kibocsátott 153-as törvényt, s biztosítsanak államilag garantált hiteleket a házak homolokzatfelújításához. Az új adó-törvénykönyv kapcsán emellett támogatták a kormány azon javaslatát, melynek értelmében az ingatlanokat felhasználtságuk függvényében adóznák meg és nem aszerint, hogy magánszemély, vagy jogi személy tulajdonában vannak, mint eddig.

A municípiumok egyesülete ugyanakkor kérvényezte, hogy jövő évtől emeljék meg annak az összegnek a mértékét, amelyet az állam az összadókból visszaoszt az önkormányzatoknak, valamint, hogy a bélyegilletékek teljes mértékben az önkormányzatok költségvetését gyarapítsák.

Sz. G. T.