Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Őszi gondok

Még e hónap közepén írtunk Munkát ad az ősz című cikkünkben arról, hogy az ősszel lehulló, elsárgult, elszáradt falevelek mennyi munkát adnak a lakosoknak a házuk táján, és persze a közterületek tisztántartásáért felelős RER Ökológiai Szolgáltató Rt. alkalmazottainak is.

oszi 1

osz. 9

Hiába a szikrázó, de már erejüket vesztett napsugarak, a szél és az elmúlást idéző évszak tesz róla, hogy reggelente iskolába, munkába menet bokáig gázoljunk az avarban. Mivel a lakónegyedek tulajdonostársulásai csak a tömbházak közötti részeket, járdákat kell, hogy rendben tartsák, több panasz is érkezett részükről, miszerint az utakon és a parkolókban szinte napokig nem takarít a RER. Ennek okáról kérdeztük Ionel Bant, a RER termelési igazgatóját. Ban elmondta, hogy jelenleg hét csoportra osztva dolgoznak az embereik az utak takarításán, közülük öt csoport naponta takarítja a belváros köztereit (parkokat, sétányokat, utakat) a lehulló falevelektől, viszont a város egyéb körzeteibe hetente csak kétszer-háromszor jutnak el egy héten. Mint hozzátette, éppen ezért, amikor a feltámadó szél miatt intenzívebben hullnak a falevelek, gyakran az az érzésük az embereknek, hogy a RER nem tesz semmit ezek eltakarításáért. Pedig a kézi erő mellett hat-hat kisebb és nagyobb méretű, speciális takarító járművel is róják az utakat, amelyek felszippantják a szemetet és a lehullott faleveleket az úttestekről. Persze ezekkel nem tudnak szűkebb helyeken, mint például parkolókban, villanypóznák mellett stb. takarítani, így ott az alkalmazottaik seprik egy kupacba az avart, majd zsákokba vagy kukákba teszik azt, hogy a szél ne hordja szét azt.

osz 3

Ban arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy a házuk táján gondoskodjanak a tisztaságról, akárcsak majd télen a jég és hó eltakarításáról.

Sükösd T. Krisztina

osz 2