Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Őszi és téli kulturális programok

A Várad kulturális folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület őszi, illetve téli rendezvényeiről számoltak be tegnap délután Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke, Szűcs László, a Várad folyóirat igazgatója és Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad irodalmi rovatának szerkesztője.

Simon Judit, Szűcs László és Tasnádi-Sáhy Péter

Simon Judit, Szűcs László és Tasnádi-Sáhy Péter

Az idén 15 éves Várad folyóirat most szeptemberben megjelenő 150. lapszámának kettős évfordulója is alkalmat ad az ünneplésre Nagyvárad őszi és téli irodalmi és kulturális rendezvényei alatt.

A szeptember 21-23 között, három helyszín (Darvas-La Roche-ház, Szigligeti Stúdió és Silent Kávézó) váltakozásával zajló Holnapfeszten egy az évfordulókhoz köthető beszélgetés is helyet kap, és a találkozók minden este a Szigligeti Színházban zárulnak majd: szeptember 21-én, csütörtökön, Körmöczi-Kriván Péter, a dráMÁzat drámapályázat Debüt-díjas alkotásával, a Kapufa és öngóllal Tasnádi-Sáhy Péter rendezésében színpadra vitt darabbal; szeptember 22-én, pénteken az Élő Várad mozgalom fiatal, helyi író-költő nemzedékének szövegeiből meghívott színművészeti hallgatók előadásában látható performansszal, valamint szeptember 23-án, szombaton, egy Columbo’s Wife koncerttel Nagy Orsolya énekesnővel, a Szigligeti Színház munkatársával az élen. A fesztivál meghívottjai a hazai és külföldi kortárs irodalmi élet szerzői: Mátyás Zsolt Diógyerek című novelláskötetével, Athena Farrukhzad iráni-svéd származású költőnő pedig román és magyar fordítóinak (György Ullholm Kamilla, Sall László, Svetlana Cârstean) jelenlétében, illetve F. Márton Erzsébet (Szigligeti Társulat) és Ioana Dragos Gajdó (Regina Maria Színház Iosif Vulcan Társulata) közreműködésével mutatja be Fehértfehérre című kötetét. Beszélgetésekre kerül sor ugyanakkor a nagyváradi születésű Gáspárik Attila színművésszel, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatójával, valamint az Élő Várad és a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) meghívott szerzői között, utóbbiakat Szőllösy Balázs és Hyross Ferenc képviseli majd; illetve bemutatják Dánielisz Endre nagyszalontai irodalomtörténész, pedagógiai író Arany János-kötetét, melyben Szilágyi Aladár pályakép-interjúja is megtalálható.

A november 23-25 között megrendezett Könyvmaraton a Szigligeti Stúdióba várja az olvasni szerető közönséget olyan vendégekkel, mint a szekszárdi születésű Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, drámaíró, író, akinek hangos memoár formában Réz Pállal közösen szerzett, Bokáig pezsgőben című kötetét mutatják be. A meghívott szerzők és műveik között Benedek Szabolcs, A fiumei cápa című és Demény Péter, Vadkanragyogás című regényével (akinek műveiből Salat Lehel színművész előadásában, Lélekkabát címmel készült egy produkció) jelentkezik, valamint a kolozsvári születésű Márton Evelin is visszatér készülő regényével. Sor kerül ugyanakkor egy megemlékezésre is Ady Endre születésének 140. évfordulója kapcsán, és a Kinde Annamária-díj átadására is.

A Törzsasztal sorozat új évadának meghívott íróvendégei között elsőként érkezik Nagyváradra szeptember 15-én, pénteken, Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész, az Így szerettek ők 1–2., a Festői szerelmek című könyvek szerzője. Őt követik majd Kali Kinga író, antropológus, diaszpóra-kutató (szakterülete az erdélyi örmény identitás), Boka László, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), irodalomtörténésze, a miskolci Vass Tibor, a Spanyolnátha művészeti folyóirat főszerkesztője, költő, a Magyar Küldeményművészeti Társaság elnöke, Peer Krisztián költő, aki hosszú hallgatás után jelentkezett új kötettel, a marosvásárhelyi Bartis Attila író, fotográfus és Szilágyi Júlia kolozsvári magyar irodalomkritikus, esszéíró, egyetemi oktató.

A programban természetesen új, a Holnap Kulturális Egyesület, a Várad folyóirat és az Europrint gondozásában hamarosan megjelenő nagyváradi kötetek bemutatása is szerepel: a Karácsony a Szilágyságban (folklór, Kovách Géza gyűjtése), Mátyás Zsolt Imre: Diógyerekek (novellák), Móra László: A román kézilabda magyar sztárjai, Birtalan István (munkacím), Dánielisz Endre az Arany János kritikai kiadásról, Dánielisz Endre: Nyelvőrségben Biharországban, Fazekas Csaba: Szilágyi Lajos élete (Református 500), Élő Várad antológia, Keresztesi József: Napló, Mozog Nagy Imre: Jár a baka, jár… (memoár), Földesi Csenge: Vajkaramella (novellák), Nagy Andor: Tavasz Váradon (regényes életrajz), Keszthelyi György verskötete, Péter I. Zoltán: Ady Endre élete I.-III. és Kormányos László: Nagyvárad krónikája.

Szamos Mariann