Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Őszi egyetemi felvételik

Romániában nyári és őszi felvételiken lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények különböző szakoktatást kínáló alap-, mesteri és doktori képzéseire. A Nagyváradi Egyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) padjaiban tovább tanulni vágyók az előbbi egyetemen hétfőtől kezdődően, a PKE-re szeptember 12-től, hétfőtől iratkozhatnak be pótfelvételire.

oszi

A nyári felvételit követően a Nagyváradi Egyetem és a PKE a 2016/2017-es tanévre szeptembertől is várja a jelentkezést eddig halogatókat és a sikeresen pótérettségizőket. A PKE alapképzéseire szeptember 12–21. között, míg a mesteri képzésekre szeptember 12–23. között lehet beiratkozni. A PKE 498 hellyel várja a leendő diákokat: az alapképzés tizenhárom szakán 352 (102 tandíjmentes és 250 tandíjas), a mesteri képzés nyolc szakán pedig 146 (18 tandíjmentes és 128 tandíjas) hely áll rendelkezésre. Ezekből alapképzésen a tandíjmentes helyeket illetően 76 hely, mesteri képzésen pedig 18 hely szabad még. A tandíjas helyek esetében pedig mindkét vonalon a helyek csupán 1 százalékát töltötték be eddig a nyári felvételi során.

A Nagyváradi Egyetem második beiratkozási hulláma a tegnapelőtt kezdődött, és szeptember 20-ig tart. Az alap- és mesterképzésekre jelentkezők szeptember 5-től adhatják le dossziéikat, kivéve a Földrajz, a Turizmus és Sport, a Közgazdasági Tudományok és a Társadalomtudományok Karok esetében, melyekre szeptember 12-től lehet jelentkezni, a doktori képzésekre pedig szeptember 15-től. Alapképzésen 294 tandíjmentes és 2887 tandíjas (összesen 3181), a mesteri képzésen 97 tandíjmentes és 2356 tandíjas (összesen 2453), illetve a doktori képzéseken 15 tandíjmentes és 196 tandíjas hely maradt még betöltetlenül (plusz 3 hely a Moldovai Köztársaságból jelentkezők számára). A július előtt meghirdetett helyek száma alapképzésen 5937, mesteri képzésen pedig 3591 volt, míg doktori képzésen a július előtt meghirdetett 214 hely változatlanul betöltetlen.

A szeptemberre összesen üresen maradt helyek száma elég magas. A PKE esetében a tandíjmentes helyek elég szépen beteltek, de a tandíjasokra alig volt jelentkező, és a Nagyváradi Egyetemen a 3848 üresen maradt hely szintén jól mutatja, hogy kevesebb mint egy hónappal az évkezdés előtt a rendelkezésre álló helyek közel fele még üresen áll. Ezt a hiányt októberig természetesen a héten kezdődő felvételi kiküszöböli majd a sikeresen pótérettségizőkkel, de a közbeeső adatok elgondolkodtatóak.

Bővebb információkat a szakokról és a felvételi vizsgák időpontjairól a www.partium.ro/hu/felveteli és a www.uoradea.ro/Admitere internetes oldalakon lehet találni.

Szamos Mariann