Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Összeöntötték a Magyarok Kenyeréhez felajánlott búzát Nemeshanyban

Idén a Magyarok Kenyere programban több mint 500 tonna búza gyűlt össze az ország valamennyi megyéjéből és a határon túlról – jelentette be Korinek László, a program elindítója a Veszprém megyei Nemeshanyban, ahol összeöntötték az ünnepi kenyérhez felajánlott gabonát. A vasárnapi eseményen az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége részéről jelen volt Csomortányi István szövetségi elnök és Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági és vidékfejlesztési bizottságának elnöke is, akik a jelképes búzamennyiséget vitték magukkal a Részekből és Erdélyből.

ossze 1

A liszt és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehézsorsú gyermek táplálékául szolgál majd, és több mint 130 szervezet részesül belőle.

Az ünnepi kenyérhez szükséges só a székelyföldi Parajdról, a kovász a Baranya-háromszögből, Karancsról, a víz Kárpátaljáról érkezik. Az ünnepi kenyeret a Somogy megyei Nagybajomban sütik, és Esztergomban szenteli majd meg Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke.

A Magyarok Kenyere program a nemzetben élő lelki erőt és összetartozást szimbolizálja – fogalmazott az ünnepségen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Kis Miklós Zsolt szerint a 2011-ben útjára indított program küldetése a keresztény nemzettudat erősítése. Mint mondta, a búza az élet és az újjászületés jelképe, ezért a program a Kárpát-medence megmaradását a nemzetben élő lelki erőt és összetartozást is szimbolizálja. Az eseményen jelen volt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke megemlítette, hogy az esemény előtti napon, szombaton Kárpátalján – a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum udvarán – tartották meg a határon túli összeöntési ünnepséget. Mellette megtisztelte az eseményt ifjabb Hubai Imre, a NAK alelnöke is. Rekord mennyiségű búzát gyűjtöttek a külhoni gazdák (83 tonna), és először sikerült azt is megvalósítani, hogy Kárpátalja minden magyar nemzetiségűek által lakott településéről érkezett felajánlás.

Mátis Jenő, Jakab István és Csomortányi István

Mátis Jenő, Jakab István és Csomortányi István

Kiss József Attila Nemeshany független polgármestere úgy nyilatkozott, hogy a településnek mindig is nagy szerepe volt a búza őrlésében, manapság is két ép és több romos malomépület van a településen. A Csizmadia malmot, amelyben az ünnepi búzát őrlik, 1907-ben Háry Mihály molnár építtette. A malom 1952-ig üzemelt, akkor államosították, és magtárként használták. Az épületet 1972-ben az egykori tulajdonos családja visszavásárolta, 2001-ben felújították, 2003 óta malommúzeumként működik – tette hozzá Kiss József Attila polgármester.

Bihar megyéből eddig hat tonna búzát ajánlottak fel a gazdák, a Szatmár és a Szilágy megyeiek, mintegy két tonnát. A gyűjtés még folyamatban van, így az erre vonatkozó adatok csak a liszt karitatív célba juttatásakor, illetve az egyházaknak szánt úrvacsorai kenyerek kiosztásakor lesznek véglegesek.

A fentiek kapcsán idetartozik, hogy a rendszerváltás óta eltelt huszonhét esztendőt követően a nagyváradi polgároknak idén nyílik először alkalmuk nyilvánosan is ünnepelni augusztus 20-át. A Szent László Egyesület javaslatára Nagyvárad önkormányzata és több civil szervezet közös szervezésében a Szent László tér ad helyet az első ízben megszervezett ünnepnek. Ennek keretében természetesen nem maradhat el az új kenyér megáldása, illetve megszentelése, melyből minden résztvevő kaphat. A ceremónia 12.30 órakor veszi kezdetét.

 Az Érmelléki Gazdák Egyesülete