Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Összekötötték Váradot Európával

Megérkezett tegnap az első milánói járat a nagyváradi repülőtérre, ahol megadták a módját a gép és utasai fogadásának. A szokásosnál sokkal nagyobb volt a forgalom a megyeszékhely légikikötőjén, ugyanis a Tarom bukaresti gépe mellett a legnagyobb európai fapados légitársaság, a Ryanair két Boeing 737-ese is landolt Váradon, az egyik Milánóból, a másik Barcelonából érkezett. Nem sokkal az utasok leszállását követően az innen indulók foglalhatták el helyeiket, bő félórás „pihenő” után a gépek már indultak is vissza Olasz-, illetve Spanyolországba.

Hagyományosan vízsugárral köszöntötték az első olaszországi gépet a váradi reptéren

A hagyományoknak megfelelően vízsugárral köszöntötték az első olaszországi gépet a váradi reptéren

Az első barcelonai járat egyébként vasárnap érkezett Nagyváradra, de a tegnapi volt a reptér történetének eddigi legforgalmasabb napja. A két külföldi gép és a bukaresti járat utasainak indulását és érkezését mégis tulajdonképpen zökkenőmentesen sikerült levezényelni, bár tumultus alakult ki a terminálon, mert szinte egyidejűleg háromszáz utas iratait, menetjegyét kellett ellenőrizni, és a csomagokat átvilágítani. Amint Gheorghe Pasc, a repülőtér vezérigazgatója mondta, voltak pillanatok a reptér közeli történetében, amikor már nem hitték el, hogy egyszer tele lesz a váróterem és minden kaput meg kell majd nyitni – ugyanis hiába hirdeti évek óta az óriási felirat a reptérépület homlokzatán, hogy a légikikötő nemzetközi, az első menetrend szerint külföldi járatra vasárnapig kellett várni. A reptéri vezérigazgató szerint égető szükség van az új terminálra, melynek megépítése, ha minden megfelelően halad, már a nyáron elkezdődhet és jövő év első negyedében át is adhatják majd.

osszekotottek (2)

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke szintén mérföldkőnek nevezte március 29-ét. Mint mondta, az esemény előtt felhívta a megyei önkormányzat előző elnökeit is, akik hozzájárultak a reptér felújításához, bővítéséhez, de a korábbi megyeitanács-elnökök közül csak Cornel Popa jött el, Radu Ţîrle és Kiss Sándor távolmaradt a jeles eseménytől.

„Nagyvárad a mai naptól kezdve össze van kötve a legfontosabb európai központokkal. Ez azt jelenti, hogy a Bihar megyeiek körében végzett közvélemény-kutatások eredményének első öt helyét teljesítettük, Milánó, Torinó, Barcelona, London, Memmingen és Eindhoven immár közvetlenül elérhető lesz a bihari megyeszékhelyről” – mondta tegnap a helyszínen Pásztor Sándor. A már említett európai nagyvárosok mellett több helységbe is lehet repülni átszállással vagy akár a nélkül (Torinóból például átszállás nélkül Róma, Nápoly vagy Catania, Bukarestből pedig váltással Lárnaka a Blue Air-rel), továbbá charter-járatokkal egyéb üdülőközpontok is megközelíthetők lesznek. „El kell mondanom, hogy a további járatbővítésekről szóló tárgyalásokat most leállítottuk, mert a következő szakaszba léptünk, meg kell tartanunk ezeket a járatokat, amiket eddig beindítottunk. Ennek érdekében a megyei tanács ösztönzi a turizmust, hogy minél több látogató érkezzen Nagyváradra és Bihar megyébe. A jelenlegi adatok szerint azok közül, akik az első gépekkel érkeznek, 30 százalékuk turista. Az ő részükre idegenforgalmi csomagokat állítunk össze, erről egyeztettünk a váradi önkormányzattal” – ismertette a megyei tanács elnöke.

osszekotottek (7)

Pásztor Sándor elmondta még, örül annak, hogy amit megígértek, sikerült megvalósítaniuk, és amennyiben megfelelő arányban kihasználtak lesznek ezek a járatok, jövőre újabbak létrehozása lesz a cél.

A tegnap reggel Milánóból első alkalommal érkezett gép utasait Pásztor Sándor jelenlegi és Cornel Popa előző megyeitanács-elnök köszöntötte, egy-egy emléklapot adva át abból az alkalomból, hogy az első géppel érkeztek Nagyváradra, továbbá kaláccsal kínálták az utazókat. Mindeközben román néptáncból és népi muzsikából is ízelítőt kaptak a vendégek, voltak, akik érdeklődve figyelték a szokatlan reptéri produkciót, míg mások mihamarabb továbbálltak.

Borsi Balázs