Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Összegzett Cseke Attila

Parlamenti tevékenységéről számolt be tegnap Cseke Attila Bihar megyei szenátor, és az RDMSZ megyei elnökeként a Bihar Megyei Tanács tevékenységére is kitért.

osszegzett

Az elmúlt ülésszakban 51 felszólalása volt, mondta Cseke Attila, aki hozzátette: nem előre megírt interpellációkról van szó, minden esetben  napirendben lévő vagy procedurális kérdésekhez szólt hozzá. Az általa feltett négy kérdés közül egyre kapott a maga és a bihari magyar közösség számára kielégítő választ, ez az ANL-lakások bérleti díjának csökkentésre vonatkozott, és az lett az eredménye, hogy egy sürgősségi kormányrendelettel csökkentették ezeknek a lakásoknak a bérét.

 

Megint késik az autópálya

Az április 7-i szigorított határellenőrzés bevezetése után kérte, hogy Románia álljon ki határozottabban polgáraiért, hiszen például Horvátország néhány nap alatt felfüggesztette a szigorított ellenőrzést. Bár a válaszban az állt, hogy a torlódás csak a húsvéti ünnepek miatt alakult ki, a határ mentén élők tudják, hogy ez nem igaz, és még hetekig problémát jelentettek a hosszú sorok.

Szintén nem kapott érdemi választ arra kérdésre, amit a hirtelen fellángoló Kék Bálna-játék kapcsán tett fel, miszerint lehetséges-e a káros hatású internetes oldalak felfüggesztése, letiltása, a kommunikációs minisztérium mindössze annyit válaszolt, hogy ehhez nekik nincsenek megfelelő eszközeik, azonban az nem derült ki, hogy ilyen esetben kinek kellene eljárnia.

Továbbra sincs előrelépés az észak-erdélyi autópálya 64 kilométeres Bihar megyei, Bors–Berettyószéplak közötti szakaszán, mondta a szenátor. Ennek újabb közbeszerzési eljárásának kiírását az év második negyedévére ígérték, de ez máig nem történt meg. Cseke Attila szerint ez az év elveszett a bihari szakasz szempontjából, még akkor is, ha esetleg napokon belül kiírnák a közbeszerzést, hiszen az eljárás hosszadalmas, főleg ha óvások is vannak, így szerződés leghamarabb őszre lehet, akkor pedig már a munkát nem tudják elkezdeni.

 

Sikerek is voltak

Több sikeres törvénykezdeményezésről is beszámolt Cseke Attila, melynek kezdeményezője vagy társaláírója volt. Szeptember elején kerülhet kedvező szakjelentésekkel a szenátus plénuma elé az a javaslat, amely szerint a jövedelemadó 71,5 százaléka helyett 80 százalékát osztanák vissza a helyi, illetve megyei önkormányzatoknak. Javasolják azt, hogy az erdészeti utakként nyilvántartott utakat vehesse át kezelőitől a megyei önkormányzat, mivel a több megyén átívelő utak felújítására több megyei tanács pályázhat közösen mintegy 30 millió euróra. Az utak a felújítás után visszakerülnének jelenlegi kezelőikhez.

Megoldódott a protestáns (református, evangélikus unitárius) lelkészképzés finanszírozása, illetve az, hogy a magyar (és más) anyanyelvű gyermekek a speciális tanterv szerinti tételeket kaphassanak a vizsgákon. Az államfő már hirdette a közigazgatási törvényt módosító jogszabályt, mely tisztázza az önkormányzatoknál dolgozók felelősségeit egyes kérdésekben, hangzott el.

Fried Noémi Lujza

 

A Bihar megyei RMDSZ elnökeként Cseke Attila azt is elmondta, az elmúlt egy év történései nyomán jó döntésnek bizonyult az RMDSZ–PSD –ALDE koalícióra lépése a megyei tanácsnál, melynek köszönhetően magyar tanácselnök lett Biharban Pásztor Sándor személyében. Átadták például a Körösvidéki Múzeum új székhelyét, nemzetközi repülőjáratok indultak el, újabb projektek készülnek, az elmúlt egy év alatt több dolog történt, mint a nyolc éves liberális vezetés idején, összegezte a megyei elnök.