Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Összefogás a diszkrimináció ellen

Országos szinten 78 civil szervezet fogott össze, hogy közös erővel követelje Bukarestben a szenátustól: utasítsák el a család fogalmának újra-meghatározására indított alkotmánymódosítási tervezetet, mondván „ez nem szükséges, és nem is időszerű javaslat, amely ráadásul ellentmond a román alkotmány állampolgárok magánéleti jogait védő 26-os cikkelyének”.

osszefogas

„Az alkotmánymódosítási terv kezdeményezőinek valódi célja, hogy a szexuális orientáción alapuló diszkriminációt propagálják, ami ellentmond az emberi méltósághoz való jog és egyenlőség elveinek. Az ezzel kapcsolatos népszavazás összekötése a parlamenti választásokkal pedig egyenesen arra irányul, hogy eredeti rendeltetésétől eltérítse a szavazást és homofób üzenetekkel szennyezze a köztudatot” – nyilatkozta a diszkrimináció ellen összefogó 78 civil szervezet képviseletében az ACCEPT Egyesület.

Alc. Koholt problémával lepleznék a valósakat

„Ami ennél is súlyosabb, hogy ezzel a kreált problémával kapcsolatos népszavazás elvonja a figyelmet azokról a súlyos gondokról, amelyekkel a romániai családok valójában küszködnek, mint a szegénység, a családon belüli erőszak, a munkanélküliség, a sokak számára még mindig hozzáférhetetlen közoktatás és egészségügyi ellátás, valamint a megfelelő gyermekvédelmi és családvédelmi programok hiánya” – tették hozzá.

A szervezet képviselői ugyanakkor azt is elmondták, hogy véleményük szerint a konzervatív vallási közösségek, s főként a román ortodox egyház által propagált alkotmánymódosítási kezdeményezés arra irányul, hogy „negatívan megbélyegezzék a homoszexuális, biszexuális és transznemű személyeket, és kiközösítsék őket a társadalomból az által, hogy megtagadják tőlük a magánéleti kapcsolatokra és családi életre vonatkozó alapvető állampolgári jogaikat”. Mint hozzátették, az alkotmánymódosítás révén a minden állampolgár számára nyitott és hozzáférhető állami hivatalok működését a többségi vallás perspektívája alapján értelmeznék újra.

Az összefogás keretében a beadványt aláíró közel nyolcvan szervezet közé tartozik az ActiveWatch, az Emberjogi Központ, a Független Sajtóközpont, a Közösségi Kezdeményezések Eurorégiós Központja (ECPI), a Nemzetközi Tanulmányi Központ, az Együtt Egyesület, az ACCEPT Egyesület, valamint a One World Romania Egyesület.

Sz. G. T.