Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Összeállt a csapat

„Vége a kampánynak, kenyérbe estünk” – mondta Sorin Grindeanu miniszterelnök. Nem is kenyérbe estek, hanem hóba, jó nagyba, hiszen egy nappal a gyűlés után vihar, szakadatlan hóesés bénította meg az ország délkeleti részét, s próbára tette az ország állampolgárait és magát a kormányt is, amely jelentős emberi és technikai erőket csoportosított a természeti csapás által súlytott területre.

Később válik meg, hogy ez a vizsga hogy sikerül. Reméljük Buzău megyében nem kell kibontani a házak falát, hogy  embereket szabaditsanak ki a hó fogságából, mint valamelyik évben.

A Sorin Grindeanu kormányának kettővel több minisztere van, mint az előzőnek. Talán azért is, hogy ebben a kormányban nincsenek nagy személyiségek, egyéniségek, többségük nem forgolódott még a politika magasabb szintű boszorkánykonyhájában. Hacsak a külügyminiszteri posztot betöltő Teodor Meleşceanut nem említjük, aki bizonyos mértékben gátolta a külföldiek szavazási lehetőségét.

A parlamentben meghallgatott miniszter-jelöltek nem állottak hivatásuk magaslatán, például az, aki a védelmi tárcát kapta, nem is volt katona. A miniszterelnökként visszautasitott Sevil Shhaideh most miniszterelnök-helyettesként viszont mindvégig ott volt a minisztrelnök oldalán.

Talán ez nem is olyan nagy tragédia, hiszen a nagy horderejű dolgok a pártelnöki irodákban dőlnek el, a minisztereknek „csak kivitelezői szerep jut”.

Érzékelhető, hogy  offenzíva indul az igazságszolgáltatás, pontosabban a DNA ellen, ennek legfőbb szószólója Tăriceanu volt miniszterelnök, aki ádáz harcot vívott Băsescu akkori államfővel, különben jó miniszterelnök volt, most azonban elvesztette valóságérzékét. Fóbiája azonban megmaradt, most a jelenlegi államfővel harcol. Az igazságszolgáltatás elleni harcba beszállnak a kisebbségek képviselői is. akik világvégi hangulatot árasztanak.

A gyanakvásokat csak úgy lehetne kivédeni, ha a képviselők morálisan, anyagilag tiszták volnának. Akik vétettek a törvény ellen, azt nem védeni kellene, hanem ki kellene tegyék soraikból, hiszen a parlament kellene legyen a törvények védelmezője.

Az államfő nagyon felháborodott, hogy a kormányzó párt amnesztia törvényt készít elő, így nemcsak a törvény ellen vétő politikusok szabadulnának meg, de veszélyes köztörvényes bűnözők is.

Erre még Vasile Ciorbea, a nép ügyvédje is rátett egy lapáttal, hiszen a legfőbb bírói tanácshoz fordult azért, hogy a Liviu Dragnea-félék is betölthessenek fontos politikai pozíciókat.

Jó lenne, ha ez az arctalan kormány igazi csapatként eredményesen tudna dolgozni. Reméljük, nem viszi el  a tavaszi áradat.

V. Szilágyi István