Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ősemberré gyúrta a Barbárokat Györfi

Történelem előtti időket idézett a Nagyvárad Táncegyüttes által pénteken bemutatott Barbárok-feldolgozás, egy olyan kort, amelyben az ember puszta ösztönlényként jelenik meg, és kilátástalanul küzd tettei következményei ellen. Györfi Csaba rendező-koreográfus olyan előadást komponált meg, amelyben minden a helyén volt: a nem konvencionális tánc, az emberi hanggal kiegészített hangszeres zene, a minimális díszlet és jelmezek, valamint a háttérben fel-felvillanó, olykor bizarr képek, egymást erősítve járultak hozzá az elemi erejű összhatáshoz.

osemberre 1

Amilyen ősi jellegű volt a darab hangzásvilága, annyira újszerűen hatott a sokszor hagyományos dallamok fásultságába kényszerített nagyváradi közönségre. A színpadra lépő kilenc zenész lenyűgöző könnyedséggel szólaltatta meg azokat a mély érzelmi tartalommal átitatott dallamokat, amelyek egyszerűségükben tudtak mélységesen emberiek lenni. Az előadás egyébként egységes és harmonikus hangzásvilágát talán szükségtelenül törte meg egyetlen, oda nem illő népzenei mozzanat – amely egyébként általánosan és makacsul visszaköszön az együttes modernebb hangvételű előadásaiból is, mintha legalábbis kihagyhatatlan eleme volna a kortárs erdélyi táncművészetnek.

osemberre 2

Lenyűgöző teljesítményt nyújtottak emellett az együttes táncosai is, akik egyénileg és csoportosan is bizonyítottak az előadásban. És bár a móriczi történet nehezen volt nyomon követhető, a táncosok – pusztán mozdulataik összhangja révén – képesek voltak erőteljes érzelmeket kelteni a közönségben, és olyan egzisztenciális kérdéseket fölvetni, amelyek az igazán nagy előadásokra jellemzők, és bíztató jelei annak, hogy az együttes jó kezekben van és jó irányba halad.

Sz. G. T.