Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ősbemutató és antológia

Szeptember 21-én, csütörtökön, a magyar dráma napján adta elő a Szigligeti Társulat Körmöczi–Kriván Péter Kapufa és öngól című drámáját, amelyet a Szigligeti Színház gondozásában megjelent dráMÁzat III című kötet bemutatója követett.

osbemutato 3

A nagyváradi közönség múlt hét csütörtökön foglalhatta el helyeit a Szigligeti Színház Szigligeti Stúdiójának fekete termében, ahol bemutatásra került a Tasnádi-Sáhy Péter által rendezett, várva-várt Körmöczi–Kriván Péter – darab, a Kapufa és öngól.

Az előadás főszereplői tinédzserek: Boy, a focicsapat kapusa (Sebestyén Hunor), akit egy elszabadult verést követően egy az agyában keletkezett vérrög fenyeget, és Szuzi (Tőkés Imola), Boy barátnője, aki imádja a lazacokról szóló természetfilmeket, és persze felnőttek is jelen vannak, szülők, orvosok, valamint a focicsapat, a haverok, akiket maszkok rejtenek.

A maszkok, amelyek mögé a Boyt körülvevő emlékalakok bújnak, jelzik, hogy ők tulajdonképpen nincsenek is jelen fizikai valójukban, csupán Boy elbeszélése nyomán, saját történetének személyes narratívájában találkozunk velük, ismerjük meg őket. A maszkok azonban nem csak Boy életének néha riasztó, meggondolatlan és kegyetlen, máskor gyerekes és szórakoztató vagy kedves és megnyugtató kulcsfiguráit rejtik, hanem mindazt a bizonytalanságot, kuszaságot és félelmet, ami az öngyilkosságot elkövetett barátnője, Suzi elvesztése miatt gyötrődő fiú lelkében összetorlódik, és akinek meg kell küzdenie a környezetével és önmagával is. A környezete Boyt azonnal halálra ítéli, amint kitudódik a diagnózis, pedig az idő tovább telik, a halál várat magára, legalábbis egy ideig.

Varga László Edgár, Biró Árpád Levente és Körmöczi Kriván Péter

Varga László Edgár, Biró Árpád Levente és Körmöczi Kriván Péter

A színpadra állított dráma fiatalokról szól, elsősorban fiataloknak, de Tasnádi-Sáhy Péter akusztikai és vizuális hatásokban is bővelkedő, ötletgazdag rendezésének és Sebestyén Hunor magával ragadó alakításának köszönhetően, Boy történetét hallgatva, minden korosztály egyetemes létproblémák kérdéseit fogalmazza meg magában, amelyek például a körül körvonalazódnak, hogy mi az, amit szeretnénk az élettől, és mit kezdjünk azzal, amit kapunk tőle. Boy szemszögéből ezek néha egyszerűen csak őszintén vannak megfogalmazva: „Én csak focizni vágytam és Suzira.” „Már elég nagy voltam ahhoz, hogy ne csalódjak.”

A Kapufa és öngól szereplői: Sebestyén Hunor (Boy), Tőkés Imola (Suzi), Ungvári Oscar (Sam), Csatlós Lóránt, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kiss Csaba, Kocsis Gyula, Trabalka Cecília. Díszlet- és jelmeztervező: Rákay Tamás, Koreográfus: Tőkés Imola, Zene: Ungvári Oscar.

A bemutatót követően, a Szigligeti Stúdió fehér termében, a nagyváradi és székelyudvarhelyi teátrumok által szervezett dráMÁzat drámapályázat legjobbnak ítélt szövegeit tartalmazó antológiát is bemutatták. A beszélgetésen Biró Árpád Levente, a Szigligeti Színház kommunikációs felelősének moderálásával Körmöczi Kriván Péter meseíró és Varga László Edgár költő, a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője, a 2016-os pályázat debüt-kategóriájának legjobb elsődrámás szerzői is részt vettek, akik irodalmi tevékenységükről és munkabeosztásukról meséltek az érdeklődőknek. Mindkét fiatal szerző első drámai próbálkozását díjazta a zsűri, és mindketten bevallották, hogy a drámaolvasás nem tartozik kedvenc irodalmi foglalkozásaik közé, de mint ahogy azt Novák Eszter, a Szigligeti Színház művészeti vezetője az este végén megfogalmazta, „kevés embernek okoz otthon a drámaolvasgatás örömöt,” éppen azért, mert a drámákat színpadra kell állítani, nem élnek színház nélkül. A művészeti igazgató kiemelte ugyanakkor azt a tényt is, hogy a Szigligeti Színház feladatának tekinti a fiatal tehetségek műveinek életre keltését, és szerinte Körmöczi Kriván darabja egy kiváló újabb példa erre a célkitűzésre.

A dráMÁzat III című kötet, melyben öt nyertes dráma olvasható (a debüt mellett drámaíró és román nyelven írt kategóriákban), 15 lejért vásárolható meg, és több példányuk megtalálható lesz az Ady Endre Elméleti Líceum és a Mihai Eminescu Főgimnázium könyvtáraiban is.

Szamos Mariann