Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Orvosokat képeznek a hegyekben

Augusztus 4–11. között az Erdélyi Szigethegységben fekvő Glăvoi környékén tartják meg immár 20. alkalommal az úgynevezett MASH (Medical Adventure School in Holiday) tábort. Ennek részleteiről számoltak be péntek délelőtt a szervezők közül hárman, Hadrian Borcea a megyei gyorsmentőszolgálat (SMURD) vezetője, Lucian Nistor a hegyi és barlangi mentőszolgálat munkatársa, valamint Roxana Şuhanea projektvezető. A 2001-ben elindított, mára már országos méretű projekt szervezőcsapatának része még a Nagyváradi Orvostanhallgatók Szövetsége, valamint a SARTISS Egyesület is.

Lucian Nistor, Hadrian Borcea és Roxana Şuhanea

Lucian Nistor, Hadrian Borcea és Roxana Şuhanea

A MASH-táborba körültekintő előválogatások nyomán idén 62 résztvevő nyert felvételt, köztük orvostanhallgatók, rezidens és sürgősségi orvosok, asszisztensek, akikre nyolc nap intenzív kiképzés vár hegyi terepen, napi 13 órában. Alapos elméleti képzés mellett komoly gyakorlati mentésszimulálást tanulnak majd, nemcsak nyílt terepen, de a zárt és veszélyesebb barlangi környezetben is, emelte ki Nistor.

A tábor évek óta rendkívüli sikernek örvend, számtalan visszatérő hallgatója is van az ország minden részéről, közülük néhányan már oktatóként is részt vesznek a munkában, mondta el Borcea. Az intenzív képzés lényege, hogy az orvostanhallgatók vagy sürgősségi mentők kemény terepen is szembesüljenek olyan vészhelyzet-szimulációkkal, melyek későbbi munkájuk során majdan életmentőek lehetnek. A résztvevők sátrakban lesznek elszállásolva, és a szervezők lehetőleg igyekeznek ugyanolyan kemény körülményeket teremteni számukra, amilyenek között manapság a hegyimentőknek is dolgoznia kell.

Şuhanea ígérte, hogy azért számtalan olyan kiegészítő, lazító foglalkozás is lesz, mely főként a csapatösszépítésre (team-building) irányul. Borcea elmondta még, hogy idén először a SARTISS Egyesületnek saját anyagi forrásokból kellett megoldania a tábor megszervezését.

Tóth Gábor