Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Örül az önkormányzat az új ipari parknak

Nagy lelkesedéssel tudatták a sajtó képviselőivel pénteken a nagyváradi városházán, hogy első szakaszának végéhez ért a várostörténet utóbbi négy évtizedének legnagyobb befektetésű projektmegvalósítása, az EU-s régiófejlesztési alapból is támogatott nagyváradi 1-es számú Eurobusiness Ipari Park kialakítása.

Az ipari park a Borsi út déli oldalán helyezkedik el, mintegy 120 hektáron, a jelenlegi első etap befejezése pedig annyit takar, hogy a közművesítés tekintetében is immár teljes értékű, felparcellázott és kiadásra, építésre alkalmas telkek várják a további befektetőket, vállalatokat. Sikerült a teljes területen kiépíteni a víz-, csatorna-, áram-, központi fűtés-, illetve telekommunikációs hálózatokat, nem utolsó sorban hét kilométernyi kiváló minőségű belső úthálózattal és még szennyvíztisztítóval is ellátták a telepet.

Marius Moş és Mircea Mălan

Marius Moş és Mircea Mălan

Mircea Mălan alpolgármester üdvözölte a nagyméretű befektetésy Nagyváradon és annak a térségben várható jótékony hatását, hiszen ezzel egyben rengeteg új munkahely is létesül majd. A városi önkormányzat már most 15,4 millió lej bevételhez jutott az ipari park eddigi részleges működése nyomán, mely mostanig 33 céget, vállalatot vonzott (ezt a számot még legalább 75-re szeretnének emelni). Már 2400 új munkahely is létesült, várhatóan ezek száma is nő egy-két éven belül, legalább 4000-re. Az már más kérdés, hogy az országos munkabérek tekintetében még mindig utolsóelőtti helyen álló Bihar megyébe valószínűleg örömmel jönnek majd a nemzetközi cégek továbbra is éhbérért dolgoztatni a friss munkaerőt.

Az Eurobusiness park-befektetés összértéke közel 79 millió lej volt, az eredetileg 2013. február 28-ára tervezett átadás kereken két esztendőt késett, 26 hónap helyet 50 hónap alatt fejeződtek be a munkálatok, mondta Marius Moş, az önkormányzat nemzetközi finanszírozású projekt-menedzsment osztályának vezetője.

Kisbusszal a helyszínre is kilátogattunk, ahol Delia Ungur, a nagyváradi Eurobusiness Ipari Park ügyvezetője kalauzolta körbe a sajtó munkatársait a frissen elkészült terepen. Mint megtudtuk, további két helyszínen is tervezik már a folytatást, az Eurobusiness 2-es, illetve 3-as számú ipari parkokkal, előbbit a város déli részén (Ogorului út), utóbbit a mai Uzinelor utca körzetében.

Tóth Gábor