Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Országos Vişniec-premier a színházban

Október 23-án, vasárnap 19 órától a nagyváradi Regina Maria Színházban mutatják be elsőként Matei Vişniecnek, a kortárs román színműírás egyik legnagyobb alakjának Dadaista Kabaré című darabját. A műről és annak színpadra állításáról Anca Bradu rendező és Andra Bădulescu Vişniec jelmeztervező beszélt.

Andra Bădulescu Vişniec és Anca Bradu

Andra Bădulescu Vişniec és Anca Bradu

Az idén megszületésének 100. évfordulóját ünneplő művészeti stílusnak, a dadaizmusnak hódoló Vişniec-darab színházi feldolgozása a Dadaista Kabaré, melynek országos premierjére Nagyváradon kerül sor. Anca Bradu rendező egy magával ragadó, humorral és fantáziával teli előadást ígér, amely négy világon vezeti keresztül a nézőt: a jelenkor szolgáltatja a keretet a művészlét, az orosz politika és az első világháború frontjainak tragédiáját körbefogva. „Matei felülmúlta önmagát!” – mondta a rendező a darabbal kapcsolatban.

Húsz színész lép színpadra az előadás alatt, akik tizenöt dalt énekelnek és táncolnak majd el, és közben 80 kosztümöt váltva parádéznak. Andra Bădulescu Vişniec, aki a régi ismeretség ellenére most dolgozik először együtt a rendezővel, elárulta, hogy a jelmezek – ahogy az egész darab is – a dadaizmus esztétikáját jelenítik meg, amely a formák szétbontásának és meghökkentő átalakításának, illetve a különleges párosításoknak szolgál. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a színházhoz kapcsolódó mesterségek (mint például a jelmez- vagy a díszlettervező) sokkal nagyobb figyelmet érdemelnének, és azok számára, akik művelik ezeket, a nagyobb elismerés mellett továbbfejlődési lehetőséget kellene biztosítani.

A bemutatón jelen lesz a jelenleg Párizsban élő szerző is, aki szombaton érkezik Nagyváradra, hogy a Humanitas Könyvesboltban beszéljen itthon megjelent új köteteiről.

Szamos Mariann