Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Orrfacsaró gondok megoldásra várva

Furcsa „díszlettel” várta az újságírókat tegnapi sajtótájékoztatóján Florica Cherecheş (képünkön) a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik váradi parlamenti képviselője. A politikus asztalán egy cserépbe ültetett parlagfű állt, különféle orrcseppekkel, antihisztamin készítményekkel körbevéve. A sajtótájékoztató egyik témája ugyanis az a törvényjavaslat volt, amit a képviselő hét elején benyújtott a parlamenthez, azért, hogy az eddigieknél hatékonyabban szabályozzák Romániában a parlagfű irtását. Mint elmondta, ez a jelenség egyre több gondot okoz, ugyanis a gyomnövény egyre több embernél vált ki allergiás reakciókat, polgárok tízezrei szenvednek ettől s ez nem egyszer az életminőségük romlásához, komoly egészségügyi gondokhoz vezet. A benyújtott törvényjavaslat szerint az eddigieknél nagyobb pénzbírsággal kell sújtani azokat, akik a lakóházakhoz, kertjükhöz tartozó területen nem irtják rendszeresen a parlagfüvet. Ez a bírság magánszemélyeknél 200 és 1000 lej, míg jogi személyeknél 1000 és 5000 lej lenne. Mint kiderült a nagyváradi önkormányzat már 2006-ban megszavazott egy hasonló határozatot, azonban ennek ellenére nem veszik az emberek komolyan a parlagfű irtását, noha a helyi rendőrség folyamatosan bírságol emiatt.

orrfacsaro

A második téma is orrfacsaró gondra mutatott rá, éspedig arra a pengeváltásra mely a nemzeti liberális képviselő és a Nutripork disznóhizlalda között tart hetek óta. A képviselő ugyanis nyílt levélben szólította fel az illetékeseket (elsősorban a környezetőrséget) arra, hogy vizsgálják felül a disznóhizlalda működését és tegyenek valamit a gyakorlatban is, mivel nagyváradiak tízezreit zavarja az átható trágyaszag, amely a hizlalda miatt rendszeresen elárasztja a várost. A Bihar Megyei Környezetőrség hárító válaszával Florica Cherecheş elégedetlen, ezért, mint elmondta a hét folyamán több illetékessel tárgyalt a környezetvédelmi minisztériumban amiatt, hogy valós, kivitelezhető megoldás szülessen és Nagyváradot ne szag után azonosítsák be az ország területére beérkezők.

Szőke Mária