Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Oroszlánkölyök a váradi zooban

Október közepén született négy kisoroszlán a Nagyváradi Állatkertben, de közülük sajnos csak egy maradt életben. Moja (ami az egyik afrikai törzs nyelvén azt jelenti: az első) immár nyolc hetes „kislány”, és jó egészségnek örvend, szépen fejlődik. A részletekről Bimbó-Szuhai Tibort, a zoo ügyvezetőjét kérdeztük.

oroszlankolyok

„Jelenleg karanténban van a kisoroszlán, mivel a napokban kapta meg az első, úgynevezett immunizáló oltását. Csak a gondozója mehet be hozzá” – tájékoztatott Bimbó-Szuhai Tibor. Azt is elmondta, hogy hétfőn volt nyolc hete, hogy megszületett három testvérével együtt Zina és Ţuţu kölykeként, de mivel anyjuk nem törődött velük, kettejük még az első nap elpusztult. Moját és a még életben maradt testvérét elválasztották anyjuktól, Zinától, azonban a harmadik oroszlánkölyök is elpusztult, hiába tették infúzióra. Az életerős kis túlélő viszont szépen fejlődik. Immár valamivel több, mint öt kilót nyom, születési súlyának (1200 gramm) szinte az ötszörösét.

Egyébként az Zina tavaly ősszel került Nagyváradra a nyíregyházi vadasparkból, Ţuţu pedig a megyeszékhelyen született, a váradi zoo gondozói nevelték fel.

A kis ragadozót eleinte napi nyolc alkalommal a biológus, illetve állatorvos által összeállított diétán tartották (egy speciális tejport kapott), később könnyű csirkehús szerepelt a menüjében, most pedig napi egy alkalommal már vörös húst is ehet. Már csak az a kérdés, hogyha nagyobb lesz, hova kerüljön, ugyanis nem tehetik a szüleivel egy helyre.

A látogatók az időjárás függvényében kb. január vagy február közepétől láthatják majd Moját. Akik pedig úgy döntenek, hogy örökbe fogadják, azok február 15-ig nem csupán diplomát és matricát kapnak, és feltüntetik a nevüket a dicsőségtáblán, hanem közös fotókat is készíthetnek a kis ragadozóval. Azt is megtudtuk, hogy a hét elején, kedden már jelentkezett is két váradi örökbefogadó.

Az adminisztrátor elmondta, hogy az örökbefogadási akció célja – egy állatot többen is örökbe fogadhatnak a zooból – egy állatbarát közösség kialakítása, továbbá az éves minimális 100 lejes adomány révén az örökbefogadottak életkörülményeinek javítása.

Jó hír az is, hogy három hete egy láma bébi is napvilágot látott a váradi állatkertben. Őt már láthatják a látogatók, amennyiben kimerészkedik a szabadba.

S. T. K.