Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Orosz zeneszerzők művei a filharmóniában

Ma este a Nagyváradi Állami Filharmónia orosz zeneszerzők remekműveivel várja közönségét. A meghívottak ez alkalommal Paul Mann karmester és Ştefan Cazacu gordonkaművész.

Paul Mann és Tódor Albert, a filharmónia igazgatója

Paul Mann és Tódor Albert, a filharmónia igazgatója

A Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu–Bartók termében ma 19 órától a 19. és 20. század nagy orosz zeneszerzőinek egy-egy munkáját csendíti meg a zenekar a szimfonikus hangverseny repertoárjában: Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij (1839–1881) Éj a kopár hegyen, Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893) Változatok egy rokokó témára, op. 33 és Dmitrij Dmitrijovics Sosztakovics (1906–1975) , IX. Esz-dúr szimfónia, op. 70.

Ştefan Cazacu nem érkezett el a tegnapi sajtótájékoztatóra, ezért a programról csupán az Angliából származó dirigens beszélt. A házassága révén öt éve Kolozsváron élő, és románul is beszélő Paul Mann – aki először lép fel Nagyváradon, bár a családi kötelékek nem csupán a „kincses városhoz”, de a „Pece-parti Párizshoz” is legalább annyira kötik – lelkesen beszélt Románia két, tizenöt éve töretlenül fejlődő városáról. A neves karmester a koncert kapcsán igazán különleges, véletlenszerűen összeállított darabokról beszélt, amelyek rövid, de annál intenzívebb zenei élményben részesítik majd a közönséget.

Sosztakovics szimfóniája – amelyet Sztálin felkérésére írt a zeneszerző, és nem gyakran játszott – első hallásra könnyednek tűnik, valójában nagyon szarkasztikus, sötét és leginkább Haydn műveit idézi. A másik két darabbal kapcsolatban Mann azt mondta, igencsak népszerűek: Csajkovszkij változatait a legnehezebb csellóra írt darabnak nevezte, míg Muszorgszkij alig játszott darabját, amelyet valójában Rimszkij-Korszakov vitt színpadra, boszorkányos, fekete mágiás hangulatú, ijesztő hatású alkotásnak nevezte.

Szamos Mariann