Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Örökbefogadók és örökbefogadhatók

Idén, a gyermeknapi programok keretében első alkalommal tartják meg az Örökbefogadott Gyermekek Napját. Az ehhez kapcsolódó társadalmi jelenségekről tartottak tegnap sajtótájékoztatót a váradi önkormányzat munkatársai és az Adoptált Gyerekek Szüleinek Egyesülete tagjai a városházán.

Ioan Popa Baciu, az egyesület elnöke röviden vázolta az adoptációra szoruló gyerekek helyzetét. Az ismertetett adatokból kiderült, hogy Romániában nagyjából megoldatlan a veszélyeztetett helyzetben levő, elhagyott gyerekek sorsa, Baciu úgy vélte, az 1989-es rendszerváltás utáni 23 év sem volt elég, hogy ezt a súlyos szociális gondot bár enyhítse az állam szociális rendszere. Romániában nagyon sok a csavargó, hajléktalan kiskorú, egész Európában itt van a legtöbb koldulásra befogott gyerek. Ezzel párhuzamosan más, sokszor súlyosabb bűncselekményeknek is ki vannak téve az utcagyerekek, így a gyerekprostitúció, vagy a nem egyszer szervkereskedelemmel társuló embercsempészet sem kíméli őket. Hivatalos statisztikák szerint Romániában 70 ezer elhagyott utcagyereket tartanak nyilván, ám Baciu szerint ennél jóval többen vannak a veszélyeztetett, elhagyatott kiskorúak. Ebből a jelenségből pedig logikusan át lehet kapcsolni az örökbefogadásokra, ugyanis Romániában jóval több olyan házaspár van, amely gyereket akar örökbe fogadni, mint amennyi örökbe adható gyermekről tudnak a szociális intézetek. Sajnos ma az adoptálás nagyon körülményes, számtalan jogi, bürokratikus buktató vár azokra, akik kisgyereket szeretnének örökbe fogadni. Egy ilyen procedúra akár két évig is elhúzódhat, s emiatt sokan nem is mernek belekezdeni, miközben egyre több olyan gyerek van, aki családra, anyára, apára vágyik. Ezekre a dolgokra kívánja felhívni a figyelmet az Adoptált Gyerekek Szüleinek Egyesülete, s ezért a váradi önkormányzattal közösen eldöntötték, a gyermeknapi rendezvények egyik napját ennek szentelik. Így vasárnap a váradi Gyermekvárosban nemcsak szórakoztató gyermekprogramok lesznek, hanem előadások, melyek mind az örökbe vehető gyerekek, mind az örökbefogadó szülők szemszögéből járják körbe a jelenséget.

Tavaly Bihar megyében 26 család adoptált kisgyereket, idén április végéig pedig 13. Kissé profánul fogalmazva azonban mind a kereslet, mind a kínálat jóval nagyobb ennél, ezért kell a vasárnapi rendezvényhez hasonló találkozókon megtalálni a megoldást, mely révén kevesebb bürokráciai buktatóval, több gyerekre vágyó felnőtt és több családra vágyó elhagyott gyerek találhat egymásra.

Szőke Mária