Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Őrizd a várat!”

A református egységnap közös ünnepe alkalmából május 20-án, szombaton a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) a nagyváradi várba hívja vendégeit, akik Partiumból, Bánságból, Máramarosból és Szilágyságból érkeznek majd erre a jeles eseményre. A rendezvény programjaiból tegnap ismertettek néhányat az egyházi képviselők.

Dénes István Lukács, Csűry István, Forró László és Antal János

Dénes István Lukács, Csűry István, Forró László és Antal János

Tegnap délelőtt ismertette a KREK vezetősége a XXVI. Festum Varadinum keretében rendezett Református Egység Fesztivál programját, amely az „Őrizd a várat!” mottóval vár mindenkit.

A sajtótájékoztatón megjelenteket Wagner Erik, a KREK sajtófelelőse köszöntötte, majd átadta a szót Csűry István református püspöknek, aki elmondta: a református egységre törekvés gondolata 2009-ben Debrecenben született meg először azzal a céllal, hogy a református egyházakat, de más felekezeteket és egyházon kívüli embereket is összefogjon. A Náhum prófétától vett figyelmeztetés („Őrizd a várat!”) az 500 éve született reformáció szellemében a reneszánsz ember elbizakodottságával szemben kívánja az alázatot az ember életének középpontjába, illetve Istent saját maga fölé helyezni. A gondolat szimbólumául a történelem viharaiban helytálló és meg-megújuló nagyváradi várat választották, amely ez alkalommal a református anyaszentegyház megújulásának jelképe is lesz.

Forró László püspökhelyettes a rendezvényt lelki élménynek, a tömegben megjelenített erő megtapasztalásának lehetőségeként nevezte meg, és programjaiból elsősorban a nyitó istentiszteletet említette, amelyet fő napirendi pontként határozott meg. A szertartás egyedülálló módon a Kárpát-medence összes püspökének szolgálatát lehetővé teszi majd, így például Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök hirdet majd igét, illetve a felekezetek közötti érintkezés jeleként Adorjáni Dezső erdélyi evangélikus püspök imádkozik az úrvacsoraosztás előtt. A püspökhelyettes a gyermek- és ifjúsági programok kínálatából is kiemelt néhányat: helyi kézművesek által tartott foglalkozások a szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület és a nagyváradi Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesülete közreműködésével, a Csillagocska Néptáncegyüttes előadása, a váradelencei református gyülekezet ifjúsági színjátszó csoportjának Fügedes a pokolban, avagy Sáronnak nárcisza című előadása, az Új Szövetség és az Élő Kövek zenekarok előadásai.

A váradi vár a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság éves konferenciájának is otthont ad, amelyen kötetbemutatók mellett a Partium kilenc egyházmegyéjére vonatkozó előadások is elhangzanak majd. Különleges lesz Makkai Sándor erdélyi püspök leszármazottjának, Dévai Nagy Kamillának a koncertje, valamint a debreceni Csokonai Színház előadásában Erkel Ferenc Bánk bán című operájának egyórás koncertváltozata.

Antal János külügyi előadó-tanácsos a tematikai helyszínekről beszélt, amelyek 600 négyzetméteren a magyar református egyház 70 bemutatkozó standjával, az egyházi civil és iskolai szervezetek mellett szlovákiai és szlovéniai képviselőkkel és könyvkiadókkal várják a látogatókat.

Dénes István Lukács bihari esperes, generális direktor a sajtótájékoztatón a rendezvény lelki élményét emelte ki, amely „reményeink szerint mindenkinek megadatik, aki az egységet akarja megélni ezen a jeles napon”.

Vinczéné Pálfi Judit missziói előadó-tanácsos a kora délután kezdődő nőszövetségi konferenciára hívja fel a figyelmet, illetve a Magyar Református Szeretetszolgálat által az egész Kárpát-medencére kiterjedt, 2009 óta működő Szeretethíd elnevezésű önkéntes napra, mely idén május 19-én 13 óra 30 perctől hívja a nagyváradi Bémer térre (Piaţa Regele Ferdinand) az önkénteskedni vágyókat sütemény- és ásványvízosztásra.

Szamos Mariann