Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Óriási veszteségek az önkormányzatok számára

Nagyvárad polgármestere, Ilie Bolojan és annak gazdasági vezetője, Eduard Florea számolt be tegnap sajtótájékoztatón a kormány jövedelemadó-csökkentési tervének az önkormányzatok költségvetéseit érintő súlyos következményeiről, és a jövő év projektterveiről.

Eduard Florea és Ilie Bolojan

Eduard Florea és Ilie Bolojan

Ilie Bolojan arról tájékoztatta tegnap Nagyvárad sajtóorgánumait, hogy a két hete elvégzett helyi költségvetési számítások szerint a város a jövő évre egy 9,25 milliós veszteséget könyvel el, ami jelentős mértékben befolyásolja majd 2018 városfejlesztő projektjeit is.

A polgármester elmondta, hogy jelenleg több politikai szervezet is olyan javaslatokon dolgozik  – a megyében és nem csak -, amelyek változtatásokat eszközölnének az állami költségvetésben, és az önkormányzatok bevételeinek az önkormányzatoknál maradó hányadát a jelenlegi közel 42%-ról 70%-ra emelné.

Eduard Florea kifejtette az ideihez hasonlóan a jövő év számára kiírandó és kivitelezendő 10 projekt kiválasztásával kapcsolatos tudnivalókat. Tegnaptól kezdődően várja a városháza azokat a lakosság által felvázolt projektjavaslatokat, amelyek a különböző városnegyedek fejlesztését célozzák meg. A javaslatokat január 21-ig lehet letenni egy online felületen, amely a városháza internetes oldaláról is hozzáférhető (www.activ.oradea.ro), és egy online, majd egy március 12 és április 4 között tartott, negyedek közötti találkozót és szavazást követően, április végén választják ki közülük a kivitelezendő 10 projektet. A lakosság egy-egy lakos 5 projektjét (8 területen 1-1- projekt) vitathatja majd meg.

Szamos Mariann