Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Óriási összegeket követelnek nyugdíjasoktól – Az idősekkel fizettetné meg saját kalkulációs tévedését a nyugdíjpénztár

Országos szintű problémára hívta fel a figyelmet tegnapi sajtótájékoztatóján Szabó Ödön parlamenti képviselő. Mint elmondta, az elmúlt napokban több tíz panaszos is segítséget kért a Bihar megyei RMDSZ-től, miután a nyugdíjpénztár értesítésben közölte velük, hogy egy számítási hiba folytán eddig magasabb nyugdíjt kaptak a kelleténél, és a különbözetet mintegy tíz évre visszamenőleg vissza kell fizessék a nyugdíjpénztárnak. A pénztár egyoldalú döntése nyomán hozott intézkedés azokat a személyeket érinti, akik az egykori kollektívákban dolgoztak ’90 előtt, emellett pedig betegnyugdíjasok is voltak.

Oriasi

A nyugdíjkorhatár elértével az érintettek végső járandóságát a termelőszövetkezeti (TSZ) nyugdíj, valamint a betegnyugdíj után fizetett állami pénzek összegéből határozták meg. Az évek során két rendelkezéssel, egy 2003-as és egy 2007-es törvénnyel is megduplázták a TSZ-nyugdíjakat. Az érintett személyek esetében pedig egy kalkulációs tévedés folytán a teljes nyugdíjat duplázták meg, holott a törvények az állami betegnyugdíj után fizetett összegekre nem vonatkoztak. Az érintettek ezért mintegy tíz éven keresztül magasabb nyugdíjat kaptak, mint kellett volna – s ezt a többletösszeget követelné most vissza a nyugdíjpénztár visszamenőleg.

Hogy a helyzet súlyosságára rávilágítson, Szabó Ödön egy konkrét esettanulmánnyal demonstrálta a kialakult helyzetet. A micskei Kocsis Sándor mintegy 35 évet dolgozott a község kollektívájában állatgondozóként, szívbetegsége miatt pedig betegnyugdíjas lett. Legutolsó havi nyugdíja 510 lej volt. A Bihar Megyei Nyugdíjpénztártól nemrég két értesítést kapott: az egyik szerint 297 lejre csökkentették a nyugdíját, a másik szerint 5300 lejt kell visszafizessen. Szabó Ödön elmondása szerint az eddig beérkezett panaszok alapján a legkisebb visszakövetelt összeg ötezer, a legnagyobb pedig 7300 lej. „Ez egy önkényes intézkedés a nyugdíjpénztár részéről, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy elvennék a fedelet 70-80 éves emberek feje fölül” – fogalmazott a képviselő.

Az RMDSZ a 2003-ban kibocsátott, hasonló esetekre vonatkozó 544-es számú törvényre hivatkozva igyekszik megvédeni az érintetteket, az említett törvény ugyanis felmenti a fizetési kötelezettség alól azokat a nyugdíjasokat, akik nem saját hibájukból kifolyólag kaptak a kelleténél több pénzt. A Bihar megyei RMDSZ-től ezidáig több tíz idős személy kért segítséget az ügyben, de becslések szerint akár több száz ember is érintett lehet a megyében. Az RMDSZ egyelőre panaszlevelek kitöltésével és benyújtásával igyekszik segíteni az érintetteken – akiknek azt javasolják, hogy időhúzás végett jogi úton is támadják meg az intézkedést –, hamarosan pedig egy törvénytervezetet szeretnének átvinni a parlamentben, akár sürgősségi kormányrendelet formájában is, amely orvosolná a szituációt.

Sz. G. T.