Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Orgonát szenteltek Csillagvároson

Püspöki áldással és színvonalas koncerttel avatták fel advent második vasárnapján a Nagyvárad-Csillagvárosi Református Egyházközség karzati orgonáját, melyet a német Schwarzwald–Saig-i katolikus közösség adományozott a váradiaknak.

Az ünnepi istentiszteleten Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, Zakariás próféta könyve 9-ik fejezetének 16. és 17. versei alapján, amely egy olyan átmeneti korszakot idézett fel a kiválasztott nép történelmében, amely nagyon hasonlatos a jelenkorhoz. A püspök az ige alapján arra emlékeztetett mindenkit, hogy az Isten közelsége az ilyen átmeneti időszakokban is észlelhető azok számára, akik odafigyelnek rá. „A várakozásban Isten érkezésének felismerése könnyebbé teszi az átmeneti szakaszt” – fogalmazott.

orgonat 1 orgonat 3

Az istentiszteletet követően Vincze Zoltán csillagvárosi lelkipásztor köszöntötte az egybegyűlteket, köszönetet mondott a püspök áldó szavaiért, majd annak a nemzetközi összefogásnak a történetét mesélte el, melynek révén holland és német közreműködéssel, és sok ember önzetlen segítsége által lehetővé válhatott, hogy a csillagvárosi református templomnak a földszinti kisorgona mellett egy valódi karzati nagyorgonája is legyen. „Amikor Istennek tetsző dologra törekszünk, akkor önmaguktól oldódnak meg a problémák” – hangsúlyozta.

Az orgonaszentelésen Vinczéné Pálfi Judit tolmácsolása mellett felszólalt Gerrit Geerds, külföldi támogató is, aki arról számolt be, milyen felemelő érzés volt az orgona Váradra juttatásán munkálkodni. „Kívánom, hogy ez az orgona örömteli és szomorú pillanataikat egyaránt kísérje és szolgálja azt a célt, amelyre hivatott” – mondta beszéde végén.

Az ünnepség megkoronázásaként dr. Kristófi János orgonaművész meg is szólaltatta az 1966-ban készült, mechanikus szerkezettel, két manuállal, pedállal és 13 változattal rendelkező, impozáns hangszert és Gáti Sándor oboaművész közreműködésével felemelő koncertet adott, melyből nem hiányoztak Vivaldi, Bach, Albinoni és Liszt Ferenc művei sem.

Sz. G. T.