Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Orgonakurzus Nagyvárad-Olasziban

Szeles Péter orgonaművész, a ma esti (18 óra) olaszi orgonakoncert fellépője osztott meg értékes szakmai tanácsokat és technikai trükköket néhány tanítvánnyal a már korábban meghirdetett orgona-mesterkurzusán.

Orgonakurzus 3

Orgonakurzus 1

Tegnap délelőtt jártunk a nagyvárad-olaszi református templomban, ahol a karzati orgonánál közvetlen, baráti légkörben zajlott a zenei műhelymunka, s bár mindössze hárman jelentkeztek a kurzusra, a kis csapat összehangoltsága és a munka hatékonysága így annál elmélyültebb lett. Péter először a gyakorlati egyházzenében elengedhetetlenül fontos koráljátékról magyarázott az orgonistáknak. Közösen tanulmányozták a koráldallam minél fantáziadúsabb felöltöztetéséhez hozzátartozó harmonizáció összhangzattani trükkjeit, a különböző regiszterek funkcionális használatát és a dallamdíszítést. A minél felszabadultabb orgonajáték érdekében pedig terítékre kerültek a toccata-improvizáció fortélyai is.

Összefoglalva, a résztvevők az orgonajáték szabadságának megismerésébe kaptak nívós bevezetőt a fiatal magyarországi előadóművésztől.

Tóth Gábor