Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Orbán Viktor figyelmébe!

Neheztelek Önre, Miniszterelnök úr! Mindjárt meg is magyarázom, miért.

Ezelőtt úgy hetven évvel a gólya odapottyantott, ahol fentről ez látszott: Balánbánya – Magyarország. Telt-múlt az idő, a gólya ide-oda repkedett, egyszercsak eszébe jutottam – és mivel kíváncsi meg rendes volt –, arra repült, ahová nemrég letett. Meglepődött, mert fentről azt látta: Minele Bălan – România. – Öregszem, romlik a látásom – sóhajtotta, s tovaszállt. Én meg magyarul kezdtem nyivákolni, magyar pofonokat kaptam a gazdáktól, ahol szolgáltam, magyar tanítók, tanárok tanítottak, magyar paptól tanultam a hittant. Még a milicista is magyarul dorgált meg, ha ezt-azt elkövettünk. Kamaszkorunkban magyar kislányoknak írtunk verseket, vallottunk szerelmet.

Amikor beléptünk az ÉLETBE, emlékeztettek rá, hogy állampolgárok lettünk, méghozzá román állampolgárok, és jó lenne, ha románul is jól beszélnénk, ha jót akarunk magunknak.

Alkalmazkodtunk, túléltük, itt élünk, és nem is akarunk más hazát, mert az nincs más a mienken kívül. De… Nemrég megadatott a lehetőség, hogy hivatalosan is azok lehessünk, akik eddig is voltunk-vagyunk lelkileg: magyar állampolgárok. Most jön az, amiért Önre neheztelek. A magyar állampolgárságot biztosító törvényből kimaradt egy paragrafus: „az 1940–1944-ben, az akkori Magyarországon születettek visszakapják – nem kérvényezik – magyar állampolgárságukat.” Mert senki sem kérdezte a véleményünket, amikor elvették tőlünk. Ennyivel tartozik nekünk az anyaország azért, mert 70-75 évig kitartottunk magyarságunk mellett. Ezért, bár minden gyermekem, unokám kérte és megkapta a magyar állampolgárságot, mert ott élnek, én nem kértem, és nem is fogom ezt kérni. Várom, hogy megkapjam. Nem csupán én, hanem az itteni, akkori generációm. Másként – mi, hű gyermekek – miért neveznénk anyaországnak Magyarországot?

Figyelmébe ajánlom, hogy ez megoldható, csak akarat kell hozzá.

Tisztelettel: Szegedi László