Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Oradea Summer Film

Második alkalommal rendezik meg Nagyváradon az Oradea Summer Film fesztivált augusztus 4 és 27 között. A szabadtéri filmvetítések idén különleges műsorajánlattal és kiegészítő tevékenységekkel várják a filmek szerelmeseit.

Mihai Jurcă és Cristina Haneş

Mihai Jurcă és Cristina Haneş

 

A nagyváradi vár fejedelmi palotájában Mihai Jurcă, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezetője és Cristina Haneş nagyváradi dokumentumfilm-rendező ismertette az Oradea Summer Film rendezvénysorozatának programját.

A nagyváradi vár kertjében augusztus hónap minden hétvégéjén és öt hétköznapján az ArtHouse-filmek mellett a TIFF és a NEXT fesztiválok karavánjai is meglepik a közönséget. A 21 bemutatásra kerülő film mellett zenei élményben is részesül a közönség, hiszen augusztus 25-én, pénteken a Chişinău Youth Orchestra is fellép filmzenékből és saját repertoárdarabokból összeállított programjával. A filmvetítéseket követően ugyanakkor lehetőség nyílik arra is, hogy a közönség kérdésekkel forduljon a filmszakma jelenlévő képviselőihez.

A többnyire 20 órakor kezdődő esti programok filmkínálatában szereplő, ArtHouse által bemutatott művek a dokumentumfilm és a fikció határait feszegetik. Az európai és kisázsiai alkotások, amelyeket a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon mutattak be, első alkalommal jönnek Nagyváradra: Doar o răsuflare (2016), The machine which makes everything dissappear (Grúzia, Németország, 2012), Pictures of the World (Csehszlovákia, 1972) és Matthew’s Laws (Hollandia, 2012). Ezek közül a Doar o răsuflare (2016) című, román nyitófilm, a nagyváradi születésű, jelenleg Bukarestben élő és alkotó Monica Lăzurean-Gorgan rendezésében egy vallásos család története, amelyben három gyermek nevelkedik. Cristina Haneş úgy fogalmazott, hogy ezek a filmek rendkívüli érzékenységgel és nagyfokú intimitást teremtve vonják be a nézőket a cselekménybe.

Mihai Jurcă az elhangzottakhoz hozzátette, hogy az idei rendezvény kivetített képernyője a tavalyihoz képest sokkal jobb minőséget biztosít majd, illetve a kellemes filmnézést és az azt követő üldögélést megfelelő kivilágítás, nyugágyak, fotelek és plédek teszik teljessé. Természetesen frissítőket is lehet majd vásárolni, és az internethasználatra, valamint a telefonok feltöltésére is lesz lehetőség.

A rendezvény a Nagyváradi Turizmus Fejlesztéséért Egyesület szervezésében, a nagyváradi önkormányzat, a Raiffaisen Bank, a DIGIFILM, az Ergocon Kft. és az ARED támogatásával valósul meg.

Szamos Mariann