Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Operettgála a filharmóniában

Április 24-én, ma 19 órakor a Nagyváradi Állami Filharmóniában operettgálát tartanak az évad keretében. Ez alkalommal is színes, változatos műsort nyújtanak közönségüknek, hogy örömteli perceket szerezhessenek a zenekedvelőknek.

A meghívott karmester Cristian Sandu, a kolozsvári Román Nemzeti Opera dirigense. A karmester a kolozsvári operával számos turnét valósított meg Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában, Svájcban, Dél-Koreában. A mester mindemellett a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zenekar és opera szakának adjunktusa. Cristian Sandu folyamatosan fejlesztette tudását, neves dirigensek irányították a szakmai úton. Gazdag opera- és vokál-szimfonikus repertoárjának köszönhetően állandó meghívottja a bukaresti, jászvásári, temesvári, brassói, konstancai, galaci és kolozsvári operaházaknak, valamint a szatmárnémeti, nagyváradi, nagyszebeni, aradi stb. filharmóniáknak is. Országos elismertségét mutatja a Bukarestben 2010-ben elnyert Jeunesses Musicales Nemzetközi Karmesterverseny I. díja.

operett 1 szepia legyen

Cristian Sandu

Az egyik meghívott szólista, Crina Zancu szopránénekesnő 2000-ben diplomázott a Bukaresti Zeneakadémia ének szakán. Számos mesterkurzus résztvevője volt. 2000-ben, első díjat nyert az Eugenia Moldoveanu Országos Énekversenyen. 2003-ban a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operett Színház első szólistája lett, 2006-tól a Bukaresti Nemzeti Opera szólistája. Gazdag operett- és operarepertoárjában megtalálhatók például a következő művek: Marica grófnő, Szilvia, A denevér, Viktória és a huszárok, Figaro házassága, Carmen, Bohémélet, Pillangókisasszony, Turandot, Bajazzók.

operett 2

Crina Zancu

A másik meghívott szólista, a temesvári születésű Alfredo Pascu tenorénekes 1996-ban diplomázott a Bukaresti Zeneakadémián. Még ugyanabban az évben a bukaresti Ion Dacia Nemzeti Operett Színház szólistája lett. Számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja és különböző ösztöndíj birtokosa. 2004-ben Románia Elnöki Hivatala Alfredo Pascu tenort kiemelkedő teljesítményéért a Kulturális Érdemrend Lovagi Keresztjével tüntette ki, majd 2005-ben a román művészet népszerűsítéséért elnyerte a zenekritikusok díját. A Callas Forever című produkció során lehetősége nyílt arra, hogy együtt dolgozzon Franco Zeffirellivel. Gazdag repertoárjában megtalálható többek között: A cigánybáró, A denevér, A mosoly országa, Bécsi vér, Szilvia.

operett 3

Alfredo Pascu