Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Operettelőadással kezdődött a Nyári Színházi Fesztivál

Operettesttel kezdődött meg pénteken a 4. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál. A jegyek már napokkal az előadás előtt elkeltek a budapesti Operett Express műsorára, így a lelátó színültig meg is telt a nagyváradi vár nyári színházában, ahol valóban egy expresszvonat dinamizmusához hasonlóan követték egymást a jobbnál-jobb operettslágerek.

Oszvald Marika

Oszvald Marika

Az est sztárvendége Oszvald Marika volt, aki ismét fergetegeset alakított, sok-sok jóízű humor, egy kevés huncut pikantéria, de még színpadi akrobatika is belefért előadásába, és most is, mint mindig, imádta őt a közönség. Többek között olyan ismert operettrészleteket hallhattunk tőle, mint Kálmán Imre Zsuzsi kisasszonyából a Légy az icipici párocskám, Jacobi Viktor Leányvásárából a Dzsiloló, ahol még egy cigánykerékkel is megmutatta Marika, hogy „nincsen több ily csoda gazella termet”, valamint Eisemann Mihály Tokaji aszújából a Maga nős ember vagy boldog című slágert.

Teremi Trixi és Bozsó József

Teremi Trixi és Bozsó József

Ugyanúgy vérpezsdítő hangulatot teremtett Teremi Trixi és Bozsó József duettje is, számtalan emlékezetes táncos momentummal is fűszerezve ezt a kizárólag csak látszólag „könnyed” műfajt, hiszen egy operettelőadónak egyszerre kell nemcsak jó prózai színésznek, de akár kiváló táncoskomikusnak és sportos tüdejű precíz énekesnek is lennie. Sőt, a pénteki est még azt is megmutatta, hogy még a kötött tempójú és sokszor beláthatatlan belépésekkel teli zenei negatívokra is kiváló szabad színpadi játékkal tudnak ráhangolódni az előadóművészek.

Operett 3

Szilágyi Olga primadonnához illő fényes, egyenes hangját is megcsodálhattuk olyan népszerű dalbetétekben, mint a Tangolita belépője (Bál a Savoyban), Messze a nagy erdő (Cigányszerelem), De jó is lenne, szerelmes lenni (Marica grófnő).

Volt aztán hősszerelmes bonviván is Vadász Zsolt személyében, akinek elsöprő hangja (Vágyom egy nő után, Hej, cigány! stb.) egy alkalommal még a mikrofont is zavarba hozta.

A technikai problémákat lezser humorral hidalták át a rutinos színpadi művészek, és természetesen a közönség kórusa is besegített az énekekbe. Akadt is mibe, hiszen olyan közkedvelt dalokat hallhattunk, mint a Honvéd banda szól a Stefánián, a Szép város Kolozsvár (egy helyen Nagyváradra is aktualizálva), Hoppsza Sári, Cintányéros cudar világ, Kicsike vigyázzon, Ajk az ajkon, Te rongyos élet, A lányok, a lányok, a lányok angyalok, Álom, álom, édes álom, de még bőven sorolhatnánk a bő másfél órás előadás slágereit.

Az est során közreműködött még egy kiváló hattagú tánckar is.

A közösen énekelt fináléra – Hajmási Péter – viharos szél kerekedett, és a barométer valóban esőre állt, de szerencsére csak úgy negyven perc múlva eredt el igazán, addig a két szűk kijáraton át mindenki hazasiethetett a nyári színházból.

Tóth Gábor