Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Operagála a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében operagála koncertet hallhat ma este a zenekedvelő közönség.

Jankó Zsolt, Kele Brigitta, Emanuel Popescu, Pataki Adorján és Foica László

Jankó Zsolt, Kele Brigitta, Emanuel Popescu, Pataki Adorján és Foica László

Ma 19 órától, a Nagyváradi Állami Filharmóniában többnyire olasz zeneszerzők – Giuseppe Verdi (1813-1901), Giacomo Puccini (1858-1924), Ruggero Leoncavallo (1857-1919), Georges Bizet (1838-1875) – népszerű operáiból hallhat részleteket a közönség, de Lehár Ferenc (1870-1948) és Kodály Zoltán (1882-1964) műveiből is felcsendülnek dallamok.

Az este karmestere Jankó Zsolt, a nagyváradi filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera dirigense, és közreműködnek: a Düsseldorf-i opera állandó meghívottja, a nagyváradi születésű Kele Brigitta (szoprán), aki a párizsi operában és a New York-i Metropolitanban is fellépett már, valamint a Maros megyei Dicsőszentmártonon született Pataki Adorján (tenor) és a Románia több operaházával együttműködő Emanuel Popescu (bariton) énekesek, akiket a Kolozsvári Magyar Opera köt össze egymással.

A visszatérő, fiatal vendégeket Foica László, a filharmónia művészeti vezetője köszöntötte, kiemelve velük kapcsolatban azt, hogy karrierjük nemrég kapott igazi szárnyakra. Kele Brigitta és Pataki Adorján gyakori közös fellépések alkalmával jelennek meg a kolozsvári színpadon, a szopránénekesnő pedig legutóbb 10 éve lépett fel Jankó Zsolttal a nagyváradi filharmónia színpadán, és 12 évvel ezelőtt működött együtt először Emanuel Popescuval, ugyancsak Kolozsváron, aki néhány éve az opera technikai világával foglalkozik, és igyekszik elvinni azt olyan településekre is az országban, amelyeknek nem lenne lehetőségük megismerni és élvezni azt.

A koncert műsorára tűzött operadarabokat a fellépők a 19-20. század zenedrámai ékszereinek nevezték, melyeket Jankó Zsolt kivitelezésüket illetően kemény munkát igénylő részleteknek nevezett, hiszen nehéz rövid időn belül hangulatokat váltani egy-egy szerep kedvéért. Pataki Adorján, szakmai kihívások szempontjából, valóságos maratonnak nevezte a ma esti koncertet.

Szamos Mariann