Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Operaáriák ma este

A nagyváradi filharmónia ma esti hangversenyének műsorán népszerű operaáriák szerepelnek a Kolozsvári Román Nemzeti Opera két jeles meghívottja, Carmen Gurban szoprán és Cristian Mogoşan tenor előadásában, akiket tegnapi sajtótájékoztatóján mutatott be a váradi zeneintézmény a média képviselőinek. A koncert karmestere a filharmónia állandó dirigense, Romeo Rîmbu lesz.

Mindkét fent említett operaénekes régi visszatérő vendégnek számít Nagyváradon, és szakmájukban nemcsak országosan keresett és elismert, de nemzetközi szinten is élvonalbeli előadóművésznek számítanak.

Romeo Rîmbu, Carmen Gurban, Cristian Mogoşan

Romeo Rîmbu, Carmen Gurban, Cristian Mogoşan

A ma esti műsor elsősorban az olasz operarepertoárra koncentrálódik, hallhatunk majd rendkívül népszerű Verdi (A végzet hatalma, Macbeth, Traviata), Puccini (Pillangókisasszony, Tosca), illetve Mascagni (Parasztbecsület) áriákat, duetteket és zenekari részleteket, emellett lesz Csajkovszkij (Anyegin) és Bizet (L’Arléienne) is.

Március 17–26. között a japán meghívottakkal két héten át tartó, immár ötödik éve hagyományosan megrendezett Tavaszi Fesztiválra invitál mindenkit a filharmónia, amely most rendhagyó módon heti két-két (!) szimfonikus koncerttel (kedden és csütörtökön), valamint egy kamaraesttel is kecsegtet. A hangversenybérletek a fesztivál mindegyik koncertjére érvényesek, tudtuk meg. A részletes műsorra visszatérünk.

A sajtótájékoztatón még elhangzott, a filharmónia igen büszke rá, hogy legkésőbb májusban végre megoldódhat az Enescu–Bartók koncertterem légkondicionálásának sok éve fennálló problémája, hiszen nemrég 10 klímaberendezést kaptak adományként Romeo Rîmbu közreműködése nyomán a nagyváradi Rotary Klubtól.

Tájékoztattak továbbá arról is, hogy a filharmónia énekkara hétfőn indult el Ennio Morricone zeneszerző-karmester vezetésével rendkívülinek számító európai koncertkörútjára, amiről nagy izgalommal várjuk a további híreket, fejleményeket.

Tóth Gábor