Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Opera határok nélkül

A Nagyváradi Egyetem és a Debreceni Egyetem zeneszakos hallgatói csillanthatták meg tehetségüket vasárnap a nagyváradi állami filharmónia színpadán, az Opera határok nélkül címet viselő koncerten, amely a XXV. Festum Varadinum keretében zajlott. Az egybegyűlteket Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház vezetője köszöntötte, aki arról beszélt, hogy a Varadinumot épp az teszi nagyszerűvé, hogy évről évre képes megújulni, és összehozza az embereket.

opera 2

Így alakulhatott ki a két testvérváros, Debrecen és Nagyvárad felsőoktatási intézményei közötti kapcsolat, amely lehetővé tette a koncert megszervezését. Ezt követően a két felsőoktatási intézmény képviseletében Marcu Ágnes dékán és Mohos Nagy Éva egyetemi professzor mondott köszöntőbeszédet. Mindketten kifejezték: reményeik szerint az aktuális koncert csupán a kezdetet jelenti, melyet több hasonló összejövetel is követ majd.

„Abban a reményben indítjuk el ezt a koncertet, hogy sikert aratunk, és a közönség is belátja, hogy az igazi tehetségeknek nem szabhat korlátot az országhatár” – hangsúlyozta Mohos Nagy Éva. A koncert keretében a hallgatók egyéni és csoportos áriákat adtak elő. A magyar zeneirodalom olyan remekei mellett, mint a Kodály-féle A csitári hegyek alatt, illetve Erkel Bánk Bánjának és Hunyadi László című operájának híres áriái, olyan világirodalmi klasszikusok művei is felcsendültek, mint Verdi vagy Donizetti.

Sz. G. T.