Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Online adófizetésre biztat a hivatal

Mint azt már röviden hírül adtuk, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal gazdasági igazgatóságának vezetői, azaz Eduard Florea ügyvezető igazgató, Nadia Haş és Sorin Iacob aligazgató a részleg tavalyi tevékenységéről és idei terveiről számolt be Dacian Palladi városmenedzser társaságában.

Sorin Iacob, Eduard Florea és Nadia Haş

Sorin Iacob, Eduard Florea és Nadia Haş

Tavaly a befektetésekre elkülönített 116 millió lej 39 százalékát a távfűtési rendszer felújítására fordították, húsz százaléka az utcafelújításokra jutott, nyolc százalékot pedig a turizmus népszerűsítésére fordítottak. A tavalyi évet 48 millió lejnyi költségvetési többlettel zárta a váradi önkormányzat, ezt idén teljes egészében befektetésekre fordítják majd. A város megőrizte a Fitch Rations hitelminősítőtől kapott értékeléseket, a hosszú távú, lej- és valutahitelekre egyaránt a BBB–, a rövid lejáratú valutakölcsönökre pedig F3 minősítést kapott, ezek fejlődő gazdaságot mutatnak. Tavaly egyébként 638,4 millió lej folyt be a helyi költségvetésbe.

A nagyobb vállalkozásoknak juttatott kedvezményekről már beszámoltunk, emellett 72 084 magánszemély kapott összesen 2,5 millió lejnyi adókedvezményt, ebben 4026 jogi személy is részesült, az ő kedvezményük valamivel több, mint egymillió lej volt.

Dacian Palladi

Dacian Palladi

Tavaly nőtt az adófizetők száma is, a jogi- és a magánszemélyeké egyaránt, többek között azért, mert az elmúlt évtől az államtól bérelt épületek után is adózni kellett, nemcsak a területek után. Az elmúlt évben összesen 10 942 jogi és 97 188 magánszemély fizetett épületadót, valamint 36 259 jogi és 79 700 magánszemély gépjárműadót.

Az idei célok között említették az ügyfélszolgálatosok számának növelését, illetve a sorszámok osztását az ügyintézés egyszerűsítése érdekében. Népszerűsítenék az interneten történő, vagyis online befizetéseket, és keresik a módját annak, hogy valamilyen kedvezményben részesítsék azt, aki az online befizetést választja. Mint elhangzott, ez az ügyfélnek is könnyebb, megkíméli a sorban állástól. Külön kiemelték, hogy a hivatal www.oradea.ro oldalán már a parkolási bérleteket is kifizethetik az érdekeltek.

Fried Noémi Lujza