Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Önkormányzati túlkapásokra gyanakszanak Mihályfalván

Az Érmelléken most már nemcsak Székelyhídon haladták meg az önkormányzati túlkapások a tűréshatárt, hanem Mihályfalván is – hangsúlyozta tegnapi sajtótájékoztatója keretében Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke. Az eseményen jelen volt Czeglédi Júlia, a néppárt érmihályfalvi önkormányzati tanácsosa, aki egyben a gazdasági bizottság tagja is. Mint elmondta, a négytagú néppárt-frakció január 8-án egy beadványban kért kimutatást a mihályfalvi önkormányzattól arról, hogy tavaly mennyi pénz lett kiutalva egyesületeknek, sportszervezeteknek.

Tanácshatározat nélkül kiutalt pénzek?

A kimutatásból kiderült, hogy összesen mintegy 350 ezer lej lett kiutalva ilyen célokra, amelyből 81 ezer lejt a Pro Valea lui Mihai Egyesület kapott. „Ez azért volt furcsa, mert én a gazdasági bizottság tagjaként csak 40 ezerről tudtam” – mondta el az önkormányzati képviselő. A néppárt szerint a maradék 41 ezer lejt tanácshatározat nélkül, mutyiban utalta ki az önkormányzat az „RMDSZ-közeli” Pro Valea lui Mihai Egyesületnek, amely a Nyíló Akác Napok szervezője, s melynek vezetője Oláh Sándor helyi RMDSZ-elnök. Ha van pénz a büdzsében, azt jobb módon is el lehetne költeni – vélekedett a tanácsos. Mint elmondta, a néppárt-frakció januárban tervezetet nyújtott be arra, hogy az önkormányzat szociális jegyeket adjon az olyan 60 év fölöttiek számára, akiknek nyugdíja nem haladja meg a 600 lejt. A jegyből legalább ünnepnapokon élelmet és gyógyszert válthatnának – magyarázta Czeglédi Júlia. Mint azonban hozzátette, beadványukra mindezidáig nem érkezett válasz.
Csomortányi István szerint ugyanakkor az érmihályfalvi önkormányzat túl nagy támogatást nyújt olyan sportkluboknak, mint a helyi Unirea focicsapat (amelyik tavaly 136 ezer lejt kapott), a Transbuldex Racing motocross-egyesület (25 ezer lej) vagy az Aladdin Hero Team kick-boksz csapat (15 ezer lej) – olyan körülmények között, amikor Mihályfalva „úszik az adósságban”.

Konfliktus az egyházzal és kétes telekeladások

Csomortányi ugyanakkor a Nyakó József polgármester és a református egyház közötti rossz viszonyt is sérelmezte, melynek következtében az önkormányzat felmondta az egyházi tulajdonú épületekben működő iskolai és óvodai osztályok bérleti szerződését, sőt a néppárt Bihar megyei elnöke szerint kísérlet történt az egyházközség megosztására is.
Csomortányi István ugyanakkor egy sor kétes telekeladási ügyletet is bemutatott a sajtótájékoztatón, melyek közül a legkirívóbb a Comcereal 2,67 hektáros korábbi telephelye volt, melyet tavaly 3 eurós négyzetméterenkénti áron adott el az önkormányzat az Agrotexnek. A kedvezményezett cég ezzel egyidőben 84 ezer lejt adott a Pro Valea lui Mihai Egyesületnek a Malom utca lekövezéséért. A 2014-es év is egy hasonló üggyel kezdődött, az érmihályfalvi önkormányzat ugyanis szintén egy magáncégnek adott el egy 0,27 hektáros területet 2,5 eurós négyzetméterenkénti áron – tette hozzá a néppárt Bihar megyei elnöke.

Újabb szemétbotrány van kibontakozóban?

Érmihályfalván szemétszállítás szempontjából is sajátos megoldások születnek – hangsúlyozta Csomortányi István. Elmondása szerint a településen 2009-ben európai uniós pályázati pénzből felépítettek egy hulladékválogató telepet, Natura 2000-es környezetvédelmi területen. Ennek a telepnek a működtetésére tavaly írtak ki pályázatot, melyet az ASA Servicii Ecologice Kft. nyert meg, amely személyenkénti 5,54 lejes áron vállalta a szelektív hulladékgyűjtést. A gond csak az, hogy az önkormányzatnak már van egy meglévő szerződése hagyományos hulladékgyűjtésre a Florisal céggel 4,83 lej/fő áron. A két párhuzamosan futó, kötelező szolgáltatás ára most egymásra tevődött és a lakosok zsebét terheli, akik így a környező települések közül a legnagyobb szemétdíjat fizetik, annak ellenére, hogy a szeméttároló saját településükön van. Történt ez mindannak ellenére, hogy egy 2013. szeptember 27-i tanácsülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint Nyakó József polgármester ígéretet tett arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtés költségeit az újrahasznosított hulladékok értékesítéséből állják majd, és semmiképp sem fizettetik meg a lakossággal. A néppárt feljelentést tervez az ügyben a számvevőszéknél.
Sz. G. T.