Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Önkéntességről a fiataloknak

Október 27-én, csütörtökön a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumba érkezett a Fiatal Önkéntesek Karavánja, melyet egy svájci társfinanszírozású projekt keretében indított a Caritas Catolica azzal a céllal, hogy önkéntesség vállalására buzdítsa, illetve az önkéntességgel kapcsolatosan felvilágosítsa az aktív fiatalságot.

onkentessegrol 1

A nagyváradi foglalkozáson, melynek a Szent László iskola díszterme adott otthont, Zalder Éva igazgatónő köszöntötte a több mint száz résztvevő fiatalt, majd Szabó Mária Laura és Löchli Tünde képzők vették át a foglalkozás irányítását.

A közel kétórás program kölcsönös bemutatkozással vette kezdetét, majd néhány szociometriás gyakorlat következett, melyekből kiderült, hogy a Szent Lászlós diákok többsége már valamilyen formában végzett önkéntességet és azok a fiatalok is érdeklődnek iránta, akiknek még nem volt tapasztalatuk ezen a téren.

A képzés során a diákok megismerkedtek a többek közt az önkéntességet szabályozó 2014-ben kibocsátott 78-as törvénnyel, amely többek közt lehetővé teszi, hogy az önkéntesen végzett szakirányú munkát szakmai gyakorlatnak ismerjék el, vagy hogy a gazdaszervezetek elszámolják a más településről érkező önkéntesek utazási költségeit.

onkentessegrol 2

A kiscsoportos foglalkozások során a diákok ugyanakkor saját véleményüket is elmondhatták a témával kapcsolatban: többek közt szóba került, hogy milyen egy „belevaló” önkéntes, milyen lelki és életvitelbeli hasznai vannak a mások megsegítése érdekében, díjmentesen végzett munkának, valamint arról, hogy mi teszi vonzóvá az önkéntességet a fiatalok számára.

A foglalkozás a Svájci–Magyar Együttműködési Program támogatásával, a Szociális szolgáltatások regionális önkéntes-hálózata Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben (VOLO) elnevezésű projekt keretében valósult meg.

Sz. G. T.