Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Önkéntesség az idősgondozásban

Idős személyek gondozásával foglalkozó civil szervezetek aktív önkéntesei számára tartottak szemináriumot május 13-án, szombaton annak az ingyenes képzéssorozatnak a részeként, amelyet a VOLO projekt keretében indított a nagyváradi Caritas Catolica.

onkentesseg 2

Annak ellenére, hogy a képzésen résztvevő önkéntesek nagy része fiatal volt, egyikük sem volt kezdő, s mindegyikük rendelkezett már néhány hónapnyi tapasztalattal, amelyet a Smiles Egyesület vagy a nagyváradi Caritas Catolica idősotthonaiban szerzett.

Bejáratott önkéntesekről lévén szó, a képzésen nagyobb hangsúlyt fektettek az interaktív részre – a résztvevők megoszthatták egymással tapasztalataikat, nehézségeiket, s az oktatókkal közösen kerestek megoldási lehetőségeket.

Az előadás során beszéltek még arról, hogy a jelenkor társadalmában hogyan változott meg az idősek szerepe, de szó volt a demenciáról és az időskori szellemi leépülésről is, valamint azokról a tevékenységi körökről, amelyekkel egy önkéntes segítheti egy adott intézmény, vagy szervezet munkáját az idősgondozásban.

A négyórás képzés kötetlen beszélgetéssel és közös ebéddel zárult.

A Caritas által szervezett következő ingyenes képzés május 20-án, jövő szombaton 9–13 óra között kerül megszervezésre az egyesület új székhelyén a Ion Creangă tér 2. szám alatt (az egykori Szent József kórház épülete). Témája a sérült, illetve fogyatékossággal élő gyermekek gondozása lesz. A részvétel díjmentes, de jelentkezéshez kötött. További információk és jelentkezés a volo.caritas@gmail.com e-mail címen, vagy a 0740/203-112-es telefonszámon.

Sz. G. T.