Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Önkénteseket keresnek árvaházakba

Augusztus 31-ig meghosszabbították az önkéntesek jelentkezési határidejét a Nagyra növünk (Ajungem mari) című diákoktatási programba. Az aktivitáshoz olyan személyeket várnak, akik hisznek abban, hogy az oktatás által jobb jövőt biztosíthatnak az egyébként hátránnyal induló gyermekek számára.

onkenteseket keresnek 1

A program keretében Románia 25 megyéjében összesen 2000 gyermeken szándékoznak segíteni. Ehhez azonban országos szinten mintegy 1000 új önkéntesre van szükség, akik vállalják, hogy párosával, heti rendszerességgel eljárnak az árvaházakba, és foglalkozásokat tartanak a gyermekek számára. Ez állhat oktatási tevékenységből (matematika, angol, történelem stb. órák), kreációs műhelymunkákból (zene, tánc, képzőművészet, színjátszás stb.), általános műveltségi, vagy polgári nevelésből. A kurzusok mellett az önkéntesek tanulmányi utakra is kivihetik a gyermekeket a városba – koncertet hallgatni, színielőadást, vagy filmvetítést nézni, múzeumot látogatni.

Az önkénteseknek 16 évnél idősebbnek kell lenniük, de felső korhatár nincs. Olyan személyek jelentkezését várják, akik hajlandóak megosztani tudásukat, hobbijukat az árvaházi gyermekekkel. Pedagógiai tapasztalatokra nincs szükség. Az aktivitások megkezdése előtt a jelentkezők egy gyorstalpaló képzésen vesznek részt az árvaházi gyermekek speciális igényeit illetően, később pedig a foglalkozások során szakemberek segítik majd munkájukat.

A foglalkozások célja, hogy az árvaházi gyermekek tudásuk, képességeik fejlesztése révén nagyobb önbecslésre tegyenek szert, szélesedjen a látókörük, új érdeklődési köröket fedezzenek fel maguk számára, illetve eldöntsék, hogy mihez akarnak kezdeni az életben.

Az önkéntesség következő turnusára (2017 október – 2018 március) egy online formanyomtatvány kitöltése által lehet jelentkezni augusztus 31-ig, azaz máig a következő linken: https://goo.gl/SQie1A. Megjegyzendő hogy az érdekelteknek egy fényképes önéletrajzot is be kell küldeniük a jelentkezési űrlap alján jelzett e-mail címre. A tevékenységeket megelőző képzések megszervezéséhez régiónként legalább 30 önkéntesre van szükség. További információk a www.ajungemmari.ro weboldalon. A program Facebook-oldalán pedig korábbi önkéntesek beszámolóit olvashatják az érdeklődők. A Lindenfeld Egyesület három éve indította el a Nagyra növünk programot, melyben ez idő alatt több mint 4000 önkéntes vett részt.

Sz. G. T.