Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Önkéntesek találkoztak Dél-Biharban

Számos hasznos előadás és tapasztalatcsere, valamint a természetben szervezett aktív időtöltés jellemezte az október 19–20. között Várasfenesen és Magyarremetén megtartott találkozót, amelyen mintegy húsz fiatal önkéntes vett részt Bihar, Szatmár és Kolozs megyéből. A Reconstructio Egyesület, a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete, valamint a Partitipatio Alapítvány által közösen lebonyolított kétnapos program a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósulhatott meg.
Szombat reggel a festői környezetben fekvő Magyarremetén ismerkedő játékokkal vette kezdetét a program Kiss Emőke pszichológus irányításával. A továbbiakban az önkéntesség, a tolerancia, a személyes fejlődés, a felelősségérzet kulcsszavak mentén irányított beszélgetésekre került sor, amelyekből – egyebek mellett – fény derülhetett arra, hogy a különböző közösségekből érkező fiatalok miként látják a magyarság megmaradásának feltételeit. Az önkéntesek és a civil kezdeményezések óriási szerepet játszanak egy-egy közösség megmaradásában, főként a szórványtelepüléseken, mint amilyen a találkozó helyszínét biztosító Magyarremete és Várasfenes – vélekedtek a fiatalok.
Hogyan kell egy civil szervezet tevékenységét megszervezni és az érdekérvényesítő akciókat lebonyolítani? A részvevők a kérdésre választ kaphattak a délutáni szituációs- és szerepjátékokkal színesített program keretében. A csapat nemcsak beszélt az önkéntesség fontosságáról, hanem a gyakorlatban is megmutatta annak hasznát, amikor Várasfenesen szemétszedési akció keretében tisztította meg a falu feletti várhegyen található, Bélavár felé vezető utat, illetve a Fekete-Körös partját. A vidéket Halász Sándor, a település volt alpolgármestere ismertette meg a jelenlévőkkel. Az este folyamán a nap kiértékelésére és kötetlen beszélgetésre került sor.
Az előző napi témáknál maradva, vasárnap új szempontokat is megvizsgáltak a résztvevők: a hálózati együttműködés előnyeiről és buktatóiról, az önkéntes menedzsmentről egyaránt szó esett. Megállapították, hogy a különböző szervezetek között fontos, hogy működjön a kommunikáció, hiszen ez az együttműködés egyik fontos feltétele. A kétnapos program kiértékeléseképpen a fiatalok papírra vetették gondolataikat, és rajzban fejezték ki véleményüket a találkozóról.

Szemétszedés után

Szemétszedés után