Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Önkéntes-hálózatot épít a Caritas Catolica

Három megyére kiterjedő regionális önkéntes-hálózatot hoz létre egy svájci finanszírozású projekt keretében a nagyváradi Caritas Catolica. A 18 hónapig tartó projekt nyitókonferenciáját március 30-án, szerdán tartották meg a nagyváradi Continental szállodában. Az eseményen Sebestyén-Sárközi Anikó önkéntes-koordinátor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Böcskei László római katolikus megyéspüspök szólalt fel.

Derzsi Ákos, Rajna József és Böcskei László

Derzsi Ákos, Rajna József és Böcskei László

„A ma elindított projekt célja, hogy keretet adjon és elősegítse az önkéntességet, vagyis azt a feltétel nélküli nyitást, amit a mai társadalom embere tanúsíthat elesett embertársai irányába. Ez a nyitás nem szolgaságot jelent, hanem a másik emberre való odafigyelést. Egy belső érzékenységet, amellyel kiállunk a szükséget szenvedők mellett. Tulajdonképpen osztozunk a sorsukban, ha az mégoly mostoha is. Átvesszük a terheik részét és megpróbálunk segíteni rajtuk” – fogalmazott Böcskei László.

Maga a váradi Caritas szervezet is önkéntesség által jött létre, amikor a rendszerváltást követően az egyház magára vállalta a nyugatról érkező segélycsomagok szétosztását – jegyezte meg köszöntőbeszédében Rajna József, a nagyváradi Caritas Catolca elnöke. A szervezet negyed évszázad elteltével a szociális szférának szinte minden területén igyekszik segítséget nyújtani a rászorulóknak. Jelenleg is fogadnak önkénteseket, a toborzás és az önkéntesek elosztása azonban mostanáig nem történt szervezett formában.

Ezért is örvendetes a szerdán elindított projekt, amely egyébként nemcsak a főpályázó nagyváradi Caritas Catolica, illetve a projektpartner Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet intézményei számára biztosít majd önkénteseket, hanem felkarolja az összes szociális szférában működő civil szervezetet Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben.

onkentes-halozatot 2

Mint Derzsi Ákos projektmenedzser, a Caritas Catolica ügyvezető igazgatója elmondta, a régióban végzett felmérés szerint a szociális szolgáltatásokkal foglalkozó civil szervezetek túlnyomó többsége önkénteshiánnyal küzd, míg az önkéntesség vállalására nyitott személyek nem kapnak megfelelő eligazítást. Ezért a projekt legfőbb célja, hogy az önkéntesség területén összehozza a keresletet a kínálattal. Teszi ezt másfél év alatt számos információs kampány szervezése, egy önkéntesiroda, valamint egy online platform létrehozása által.

A szatmárnémeti projektpartner részéről Simai Éva önkéntes-felelős üdvözölte a kezdeményezést, majd beszámolt az önkéntesség területén gazdag tapasztalatokkal rendelkező Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet tevékenységeiről. A konferencia nyitott párbeszéddel zárult, mely során a szociális szférában működő civil szervezetek és intézmények képviselői folytattak termékeny eszmecserét a projektcsapattal.

A meghívott intézményvezetők közül elsőként Felix Cosma, a Bihar Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (AJPIS) igazgatója szólalt fel, aki elmondta, hogy jelenleg csak személyes kapcsolatok révén és nagyon nehezen lehet megfelelő önkénteseket találni a szociális feladatkörökre, ezért nagyon hasznosnak tartja a regionális hálózat létrehozásának tervét. A fórum keretében felszólalt még Pásztor Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatója, valamint Zalder Éva, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója is, akik szintén üdvözölték a kezdeményezést, és az önkéntesség megszervezésének gyakorlati kérdéseiről folytattak párbeszédet a projektcsapattal.

A projekt a Svájci-Román Együttműködési Alap támogatásával valósul meg. Összértéke meghaladja a 150 ezer svájci frankot.

Sz. G. T.