Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Öngólt lőtt Klaus Iohannis Tőkés kitüntetésének visszavonásával

„Áttörtem a hallgatás falát (…) Vettem a bátorságot ahhoz, hogy megszólaljak, és most hasonlóképpen az akkoriakhoz, politikai véleményem nyilvános, szabad kifejezése miatt, a tusnádfürdői javaslatom elmondása miatt kell bűnhődnöm” – mondta Tőkés László EP-képviselő pénteken Nagyváradon, miután előző nap Klaus Iohannis államfő bejelentette: visszavonja a Románia Csillaga kitüntetését. Az EP-képviselő szerint ugyanis ugyanazon ok miatt kellett most „bűnhődnie,”, mint amiért 1989-ben üldözte a Ceauşescu-rezsim: megszólalt, és el merte mondani a véleményét. Tőkés László szerint ugyanakkor az államfő és a kitüntetés visszavonását kezdeményező becsületbíróság „öngólt lőtt” mivel döntésével megkérdőjelezte Románia jogát is ahhoz, hogy fellépjen a határian túl (például a Szerbiában vagy Ukrajnában) kisebbségként élő románok érdekében.

ongolt

Az EP-képviselő köszönetet mondott ügyvédjének, Kincses Elődnek, és idézte az ő véleményét, miszerint a kitüntetést valakitől csak a tettei miatt lehet visszavonni, ő pedig mindössze annyit tett, hogy elmondta: Magyarország gyakoroljon védhatalmat a magyar kisebbség fölött, ahhoz hasonlóan , ahogy Ausztria tette a Dél-tiroli osztrákok esetében. A történeket tekintve ezt jelenleg még fontosabbnak tartja, mondta Tőkés, aki azt is hozzátette: úgy tűnik, a zsigeri magyargyűlölet közös a román pártokban, és a nemzeti liberális pártból kivált Iohannis magáévá tette a kitüntetés visszavonását kezdeményező szociáldemokraták nézeteit.

Tőkés László ugyanakkor azt is elmondta: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal és az Erdélyi Magyar Néppárttal egyetemben önkritikát kell gyakorolnia amiatt, hogy az elnökválasztáson kiálltak az államfő mellett. Az EP-képviselő szerint a gesztus ugyanakkor Temesvár arculcsapása is, hiszen ő hiába is tett volna bármit, ha akkor a temesvári reformátusok, más felekezetűek és románok is nem állnak mellé 1989-ben.

Fried Noémi Lujza